Az ovin belüli különóra-foglalkozások sok élménnyel gazdagítják a kicsiket, és hátrányban van az, akinek a családja nem engedheti meg az ezekkel járó pluszkiadásokat – véli Ildikó, aki dadusként foglalkozik a gyerekekkel egy budapesti óvodában. Hozzáteszi, hogy aki viszont nagyon sok különórára jár, akár óvoda után, késő délután is, gyakran fáradt napközben.

Tapasztalataid szerint mennyire jók az óvodán belüli, illetve kívüli különórák, mennyire hasznosak, mennyire szeretik őket a gyerekek?

Nagyon-nagyon szeretik a gyerekek az ovis különórákat, nagyon le lehet őket kötni ezekkel! Nálunk van például úszás, furulyaóra, zongoraóra, angolóra – mindig várják ezeket, otthon is előveszik a füzeteiket, gyakorolnak.

Arról mi a véleményed, amikor óvoda után, esetleg estig még elviszik valahova a gyerekeket?

Az ilyen esetekkel kapcsolatban azt látom, hogy fáradt a gyerek napközben, mert az már sok neki. Persze egyénfüggő, van akinek jót tesz, de valakinek abszolút nem. Ha nem, akkor abból az lesz, hogy megutálja a pluszt, ami még rá vár, mert annyira fáradt, hogy nem bírja.

Milyen különórának van egyértelműen látható pozitív hatása?

Akik sportolnak, azok sokkal jobban bírják a tornagyakorlatokat, sokkal mozgékonyabbak kint az udvaron is, mindenhol. Ha valamiben sikerélménye van egy gyereknek, az sokkal magabiztosabbá teszi – ez lehet bármilyen különóra.

Itt van például az én lányom: ő furulyálni járt, és egészen addig, amíg nem volt sikerélménye, döcögtünk-döcögtünk. Mihelyst sikerélménye volt benne, jobban fújta, és máris imádta, élvezte.

Van olyan különóra, ami szerinted pénzkidobás?

Ami nem túl megerőltető, ugyanakkor nem unatkozik rajta a gyerek, az már nem pénzkidobás. Amit én fölöslegesnek tartok kicsiknél, óvodás korban, az az idegen nyelv – először magyarul tanuljanak meg a gyerekek, aztán bőven elég, ha általános iskolában előveszik az angolt, németet, stb.

Hátrányban van az a gyerek, aki semmilyen különórára nem jár?

Nyilván van olyan család, ahol nem engedhetik meg maguknak a különórákat, hiszen most már mindenért fizetni kell… Amikor élménybeszámoló van az oviban, és a gyerekek a különóráikról mesélnek, akkor azok, akik nem járnak sehova, csak hallgatnak, mert az ő életükben ilyen nincs.

Kapcsolódó bejegyzések