falmászás

A sportmászásnak – vagy, ahogy sokan ismerik, a falmászásnak – három ága van: a nehézségi vagy köteles mászás, a boulder mászás és a gyorsasági mászás.

A nehézségi mászás esetében a cél egy viszonylag nehéz úton minél magasabbra feljutni. Az idő nem számít, csak annyiban, hogy azért van egy limit idő, aminél tovább nem lehet „pihengetni” a falakon.

A boulder mászás alacsony magasságban történik, beülő és kötél használata nélkül. A boulder termek oldala és teteje belülről teljesen be van burkolva, és jó vastagon alászivacsozzák, hiszen itt nem használnak köteles biztosítást a mászók.

A gyorsasági mászás lényege, hogy ugyanazon a meghatározott útvonalon kell felmennie mindenkinek, az úgynevezett fogások is mindig ugyanabban a sorrendben vannak. Ezért összehasonlítható és mérhető, hogy ki, hogy teljesít – világbajnokságot is rendeznek ebben a sportágban.

A boulder termek 3-4 méter magasak, nehézségi mászáshoz Magyarországon jelenleg 17 méteres a legmagasabb terem. Külföldön nem ritkák a 30, sőt, kültéren akár a 40 méter körüli termek sem.

Forrás: Szőllősi Emese

Olvassátok el Szőllősi Emese sportmászás oktatóval készült interjúnkat is: Megnéztük, hova jár Flóra falat mászni

Kapcsolódó bejegyzések