Teniszezni bárki, bármikor megtanulhat, kérdés, hogy milyen szinten és mennyi idő alatt – mondja a Molnár Teniszakadémia vezetője, aki kicsik és nagyok oktatásával, hobbi- és versenyszintű felkészítéssel egyaránt foglalkozik. Molnár Balázst arról faggattuk, milyen áldozatokkal jár a ez a sportág, és mit „kapnak cserébe” a teniszezők. 

Milyen korban, hogyan érdemes elkezdeni a teniszezést?

Mi foglalkozunk már négy éves gyerekekkel is – persze náluk az egy órából maximum húsz perc a tényleges tenisz, az idő nagy részében játékos feladatok, koordinációs gyakorlatok vannak. Ha valaki versenyteniszező szeretne lenni, annak legkésőbb hat-nyolc éves korban érdemes elkezdeni – tíz éves kortól már késő ahhoz, hogy profi teniszező váljon valakiből. Hobbiszinten viszont nagyon jól meg fog tudni tanulni játszani az is, aki tizenkét évesen, vagy akár még később kezdi – úgy tapasztalom, hogy ebből felnőtt korban nagyon sokat lehet profitálni, akár munkakapcsolatok építésében is.

Hogyan zajlanak nálatok a gyerekek foglalkozásai?

Vannak egyéni órák és csoportos edzések, akár angol vagy német nyelven is. Ha egy hat éves gyerek már olyan szinten van, hogy egyedül is tud egy órán keresztül figyelni az edzőre, akkor úgy tud a legjobban fejlődni, ha egyéni órákat is vesz, és csoportba is jár. A csoport előnye a társaság – általában egyszerre négy gyerekkel foglalkozik egy edző. Minden évben indítunk egy „prémium” csoportot, amibe a négy legtehetségesebb pici fiút vagy lányt válogatjuk be. Ők olyan „csomagot” kapnak, amiben van magánóra is, és csoportos erőnléti edzés: kondicionáló torna, futás, játékok, stb. Télen a fedett csarnokban teniszezünk, nyáron kint, a kondíciós órákhoz pedig ott a kinti futópálya – nagyon jók a lehetőségek itt, a Vasas Pasaréti úti sportközpontjában.

Fontos, hogy a gyerekek a koruknak és a felkészültségüknek megfelelő labdával játszanak, mert azt bírják el, azt tudják átütni. A legkisebbeknek szivacslabda való, utána a teniszlabdával megegyező méretű, de sokkal könnyebb, puhább labdákkal dolgozunk, és az idő előrehaladtával „keményítjük be” a labdát, úgy jutunk el a felnőtt labdáig.

Mennyi idő után derül ki, hogy ki a tehetséges?

Kb. három hónap alatt eldől, hogy kit javasolunk a prémium csoportba.

Hány edzésre járnak a gyerekek?

Aki csak meg szeretne ismerkedni a tenisszel, de azért persze fejlődne is, annak heti két edzés ajánlott. Akinek komolyabb tervei vannak, az összesen heti négy alkalommal jár hozzánk. Persze heti egy edzésnek is van értelme, csak úgy sokkal több idő, mire látszik valamilyen eredmény.

És mennyi idő alatt lehet eredményt elérni, különböző szintekre eljutni?

A tenisz nagyon-nagyon nehéz sport, sokkal nehezebb, mint aminek látszik. Minél korábban kezdi valaki, és persze minél többet jár, annál látványosabb a fejlődés: vannak például nyolc éves gyerekek, akik tavaly kezdtek a prémium csoportban, és már hihetetlenül szépen teniszeznek: szerválnak, röptéznek, minden. Aki heti egyszer jár, annak ugyanide eljutni nyilván sokkal több, mondjuk három év… Na és persze gyerekfüggő is.

Mitől annyira nehéz a tenisz?

Rettenetesen összetett mozdulatokra van szükség: bizonyos izmokat meg kell feszíteni ahhoz, hogy működjön, bizonyosakat el kell engedni, és nagyon nagy koordinációs képességet igényel. Ettől még mindenki meg tud tanulni teniszezni, csak kérdés, hogy milyen szinten, és mennyi idő alatt. Van, aki ugyanazt tíz perc alatt tanulja meg, amit más öt óra alatt – az utóbbiból nyilván nem lesz jó versenyző.

Milyen adottságok ideálisak ehhez a sporthoz?

Minél magasabb egy gyerek, annál jobb, aztán fontos a koordinációs képesség, a labdaérzék. Nem jó, ha valaki el van hízva – bár ha úgy jön ide, valószínűleg fél év alatt lefogy…

Lányok-fiúk egyforma arányban vannak a teniszben?

Olyan 20-30 százalékkal több fiú jön teniszezni. Pedig a magyar teniszben a nőknek sokkal könnyebb, és sokkal előrébb vannak, mint a férfiak.

Milyen feszereléssel készüljön, aki teniszezni viszi a gyerekét?

Ahhoz, hogy valaki kipróbálja, tetszik-e a gyereknek a tenisz, nem kell a felszerelésre beruházni: az első időkben egy vastag talpú tornacipőn kívül másra nincs szükség. Ha idejön, adunk minden szükséges eszközt. Aztán pár hét után már érdemes venni egy teniszcipőt, és egy saját ütőt. Ruházatból akármilyen kényelmes ruha – mondjuk melegítő – megfelel.

Az edzésekre már többet kell szánni – a tenisz nem egy olcsó sport, soha nem volt az… Ha egy edző 60 percig csak az én gyerekemmel foglalkozik, annak megvan az ára, és ehhez még hozzájön a pályadíj, ami naptól, napszaktól, évszaktól függően változik. Csoportos edzésben természetesen kedvezőbb egy-egy alkalom költsége.

Szintén költséget jelent, viszont nagyon szokták élvezni a gyerekek a táborozást, főleg a külföldi táborainkat. Van egy német partnercégünk, akikkel gyakran szervezünk pár napos közös táborokat itt Magyarországon, Sopronban, és kint Bajorországban, Kastl-ben. Ezt a német tanulással is sokan összekombinálják: például amikor kint még iskola van nyáron, akkor kimegy innen egy gyerek, délelőtt iskolába jár, németül tanul, délután pedig teniszezik minden nap.

Mennyi idő után, és milyen versenyekre lehet járni?

A kilenc-tíz éveseknek már rendeznek versenyeket, aztán van a tizenkét éves, a tizennégy éves korosztály, stb. Már a kicsik is igen komoly mezőnnyel birkóznak meg, aztán egyre jobban játszanak, így egyre nő a versenyek nehézségi foka. A Magyar Tenisz Szövetségnek tíz év fölött elég sok versenye van, tehát aki akar, akár minden héten mehet meccsekre.

Milyen áldozatokat kell hozni a versenyteniszhez?

Egy nyolc-tizenkét éves gyereknél havonta kb. 70 ezer forintba kerül maga az, hogy teniszezni jár. Aztán utána, minél többet játszik, és minél magasabb szinten, annál több plusz költség jön be: a nevezési díjak, az esetleges külföldi utazások, stb. Olyan tizennégy-tizenöt éves kortól lép be a szponzoráció: ha valaki nagyon jó, lehet szponzort találni ütőre, ruhára, netán az edzésekre is.

És mit „kap cserébe” egy teniszező?

Ami az anyagiakat illeti, tizenhat év fölött már vannak pénzdíjas versenyek – aki nagyon jó, ezeken vissza tudja hozni magát kb. nullára. Felnőtt korban pedig van kb. ötszáz ember a világon, aki igen jól él ebből…

Más oldalról, aki teniszben versenyzik mondjuk húsz éves koráig, az hatalmas előnyöket szerez az egész életére: megtanul győzni, veszteni, küzdeni, mindent, ami később egy munkahelyen, egy vállalkozásban nagyon jól jön… Ha megfigyeli az ember, aki a sportban valaha sikeres volt, sokkal könnyebben boldogul minden területen.

A harmadik dolog, amit már az elején említettem, hogy a teniszből nagyon sokat lehet profitálni bizonyos körökben a kapcsolatépítés terén. Egyesek szerint nyelvtudással és tenisztudással már szinte minden társaságban érvényesülhet az ember…

És persze maga a mozgás sem utolsó szempont: a tenisz minden testrészt megmozgat. Bár kicsit egyoldalú sport, tehát mondjuk egy jobb kezesnek a jobb oldala inkább igénybe van véve, de ezt különböző gyakorlatokkal ellensúlyozni tudjuk.

A balesetek, esetleg ízületi gondok mennyire jellemzőek?

Az ún. teniszkönyök csak a rossz technika eredményeként, amatőröknél szokott kialakulni – aki megtanulja, hogyan kell ezt szabályosan csinálni, annál nem lesz semmi probléma, felnőtt korban sem. A csoportos órákon olyan történhet, hogy rossz helyre áll egy gyerek, megütik egymást az ütővel és lesz egy pukli a fejükön – ez kéthavonta egyszer előfordul a 110 gyereknél, vagy esetleg rosszul lépnek, kimegy a bokájuk, de nagyobb probléma még nem volt.

Mit élveznek legjobban a gyerekek a teniszben?

A labdát… A labda óriási fegyver. Én például utáltam futni kiskoromban, de ha a labdáért kell futni, az egész más, az óriási dolog… Itt ráadásul egy kicsi labda van, amit ütővel kell ütni – ez még érdekesebbé teszi.

Kapcsolódó bejegyzések