Az általános iskolások nyelvtanulásáról beszélgettünk Ágotával, aki elsőtől nyolcadikig tanít angolt egy budapesti iskolában. Tapasztalata szerint a legfontosabb azt elérni, hogy a gyerekek örömmel foglalkozzanak az angollal, és hogy minél rendszeresebben kerüljenek kapcsolatba a nyelvvel.

Mit szoktak szeretni a gyerekek az angolban? Miért választják ők vagy a szüleik épp ezt a nyelvet?

A nyelvtanulás minden korosztály számára izgalmas tevékenység. Különösen igaz ez akkor, ha a motiváló tényezők között szerepel a megszerzett tudás konkrét használata. Gondolok itt az angol nyelvű számítógépes játékokra, az interneten található angol információkra, a zeneszámokban felismert szavakra, kifejezésekre és természetesen az utazások során szerzett kommunikációs sikerélményekre. 

Mit találnak benne könnyűnek/nehéznek a gyerekek?

Ha el tudjuk érni, hogy a nyelvtanulást ne teherként éljék meg a gyerekek, teljes a siker. Akkor semmi sem nehéz, semmi sem lehetetlen.

Miben különbözik a különböző korosztályok tanulása/tanítása?

A legkisebbek esetében még a természetes képességre lehet építeni, sok vidámsággal, hallás utáni megértéssel, ismételtetéssel, zenével, dalokkal, mozgással. Később az írás, olvasás megjelenésével bővül a paletta, de továbbra is lényeges a korosztálynak megfelelő motiválás.

Az az idő, amit a gyerekek örömmel töltenek el nyelvtanulással, mindenképp megtérül. Természetesen semmiképp sem erőltetném, de ha érdeklődnek, és szívesen foglalkoznak a nyelvvel, illetve anyagilag sem jelent megterhelést a családnak, csak ajánlani tudom akármilyen formában a tanulást: magántanárnál, tanfolyamon, vagy, ha van rá lehetőség, az iskolai órák keretében.

Milyen gyakorisággal van értelme nyelvórákra járni?

Mindez tényleg idő és pénztárca függvénye. Háromszor húsz perc nyelvtanulás néha többet ér, mint másfél óra egyszerre. Ha heti egyszer jár valaki magántanárhoz, valamint otthon napi rendszerességgel „kapcsolatba kerül” a tanult idegen nyelvvel, valószínűleg eredményt ér el. A nyelvtanulás mindenképp időigényes dolog, fölösleges türelmetlennek lenni.

Kapcsolódó bejegyzések