Nem csak profi táncosoknak érdemes megismerkedni a klasszikus balettel, az amatőrök is nagyon sokat kaphatnak ettől a tánctól. Bizonyos adottságokra szükség van a komolyabb szint eléréséhez, de a baletton nyert tudás jó alap lehet annak is, aki a divattánc, a modern tánc vagy éppen a jazzbalett felé szeretne elmenni. Molnár Mártát, a Noverre Alapítvány által működtetett tánciskola vezetőjét, a Magyar Táncművészeti Főiskola docensét kérdeztük a gyerekek balett-oktatásáról.

Milyen korban, milyen formában érdemes elkezdeni a balettet?

A baletthoz szükség van bizonyos érettségre, így bizonyos életkorra. Hat-hét éves kor előtt semmiképp sem ajánlom, egyrészt a mozdulatok bonyolultsága miatt, másrészt annyira befelé kell koncentrálni, hogy a mozdulat jó legyen, amire képtelen egy pici gyerek.

Egy egész kicsinek nem vonzó, ha három órán keresztül azt mutatom, hogyan kell csúsztatnia a lábát – őket olyan feladatokkal kell megfogni, ami számukra is érdekes. Épp ez történik a balett-előkészítőn, amire már két-három évesen el lehet kezdeni járni, és nagyon hasznos a gyerekeknek.

Mi szokta motiválni a gyerekeket-szülőket, hogy épp a balettot válasszák?

Nagyon ritka az, amikor van egy csodakislány, aki már három évesen követelte, hogy ő balettet szeretne tanulni. A szülők általában a saját nosztalgiájuk miatt viszik el a gyerekeket, vagy valahol látnak egy előadást, és megtetszik nekik. Aztán bizonyos gyerekeket „beszív magával” ez az egész.

Van valamilyen korhatár, ameddig érdemes bekapcsolódni?

Vannak csodák, például a párizsi opera egyik sztárja, Michelle Duerre 16 évesen kezdte a balettet. De neki egyrészt tökéletes adottságai voltak, másrészt már nagyon ésszel tudott dolgozni. Általában a profi táncossá váláshoz legkésőbb tíz évesen azért el kell kezdeni a balettet. Amatőrként pedig gyakorlatilag nincs korhatár.

Milyen adottságokra van szükség a baletthoz?

Ami meghatározó a profi táncossá váláshoz, az a medence „kiforgatottsága”, vagyis, hogy a csípőízület megfelelő legyen – igazából a főiskola felvételijén is ez a legdöntőbb. Ugyanis, ha ez nincs meg valakinél, akkor máshonnan próbálja megoldani a mozdulatokat, ami viszont sérülésveszélyes.

Gondolom, a testsúly is számít…

Nem feltétlenül kell soványabbnak lenni a normálisnál még akkor sem, ha valaki profi táncos szeretne lenni.

Fiúk-lányok milyen arányban vannak a táncosok között?

A balettban Magyarországon kevés a fiú, de például Franciaországban ez egyáltalán nem így van. Itt a főiskolán egyébként van olyan évfolyam is, ahol pont a fiúkból van több.

Hány év alatt sajátíthat el valamilyen alapot egy átlagos képességű gyerek?

Három-négy év alatt már az amatőrök is egész komoly alapot kapnak. Ha valaki a balettot megtanulja, képes belemélyedni, akkor nagyon könnyen fog neki menni sok minden más: például a gyerekek körében nagyon népszerű divattánc, vagy a modern tánc, illetve a jazzbalett.

Egy-egy balettfoglalkozást hogy kell elképzelni?

A balettórák rendje, hogy a bemelegítés után rúdgyakorlat, középgyakorlat, ugrás, spicc következik, és végül táncokat tanulunk. A tíz évesek már bírják a másfél órás foglalkozásokat, a kisebbeknél úgy tapasztalom, hogy egy óra a maximum.

Mindig balettpadlón – egy linóleumszerű szőnyegen – gyakorlunk, és nagyon hasznos a tükör: így nagyobb a kontroll, sokkal egyszerűbb megérteni a feladatokat. A profi balett-termekben mindig van tükör, de más helyeken is megoldják, hogy például mobil, gurítható tükrök rendelkezésre álljanak. Aztán fontos még a rúd, de ehelyett tökéletesen megfelel a bordásfal is mondjuk egy tornateremben.

Milyen felszerelést kell megvenni, ha a gyerek balettra jár?

Egy gyakorlócipő kell a foglalkozásokra, ami háromezer forint körül van. A spicceléshez használatos speciális cipő nagyjából ötezer forintba kerül, de erre jó ideig nincs szükség. Itt az iskolában is, ahol minden nap van balettórájuk a gyerekeknek, csak az első év második felében kezdik a spiccet – ha megfelelő előkészítés nélkül kezdi próbálgatni valaki, az balesetveszélyes, el lehet rontani a gyerekek lábfejét.

A balettórák mennyibe szoktak kerülni?

Van olyan hely, ahova heti háromszor mennek a gyerekek havi ötezerért, van, ahova heti kétszer tizenötezerért, tehát elég széles a skála. Ez nagyon sok mindentől függ: néhol állami támogatást is igénybe tudnak venni az iskolák, változóak a bérleti díjak, a felszereltség. Van néhány „sztártanár” is, de általában nem a tanárok képzettsége a meghatározó az áraknál.

Hogy kerülnek fellépésekre a gyerekek? Ez milyen plusz elfoglaltsággal, esetleg pluszköltséggel jár?

Az amatőröknél általában megszervezik, hogy karácsonykor, év végén legyen egy-egy fellépés, amire az órák keretében fel is készülnek. Van, hogy a fellépésre egyforma ruhát vagy jelmezt kérnek, amit meg kell venni. Profiképzés a főiskolán kívül a pécsi, illetve a győri szakközépiskolában van. Mi is folyamatosan szervezünk fellépéseket, illetve hívnak az Operaházba és még sok helyre.

Ha valakinek nincs profi táncos ambíciója, miért érdemes épp a balettot választania?

Ma iszonyúan keveset mozognak a gyerekek; ami az iskolákban van, az semmi. Sajnos ez a hiány sokszor már az egész kis gyerekeken is meglátszik. A tánc mindent átmozgat, ráadásul nagyon kellemes elfoglaltság, nem unalmas, sok örömet ad. Emellett folyamatosan tapasztalom azoknál, akiket tanítok, hogy jobb a szellemi teljesítményük is a rendszeres mozgás miatt, tanulmányi versenyeket nyernek, stb., és egész máshogy néznek ki, mint akik nem mozognak.

Kapcsolódó bejegyzések