gyerek lovas oktatás Aranypatkó

Hogyan zajlik a lovasoktatás Partics Katalin öttusázó olimpikon lovardájában? Milyen lehetőségeket kínálnak a lovakért rajongó gyerekeknek és felnőtteknek?

Kik jöhetnek hozzátok lovagolni?

Zömmel kisgyerekeket tanítunk, de nagyobb gyerekek, vagy akár felnőttek is kezdhetnek nálunk. A “nullától” a haladó szintig szoktuk eljuttatni a lovasokat. Ha már “kinő” a lovasiskolából valaki, akkor akár a saját lovát is tarthatja itt, és azzal fejlődhet tovább. Aki igazán magas szinten szeretne versenyezni, általában elmegy egy versenyistállóba. Mi a földrajzi elhelyezkedésünkből adódóan elsősorban a lovasoktatásra álltunk rá, de foglalkozunk egyébként lovasterápiával, lovas parasportolókkal is.

gyerek lovas oktatás

Mennyi idősen, milyen formában érdemes kezdeni a lovaglást?

Nagyon sűrűn lakott helyen vagyunk, ezért sokan megállnak csak úgy, kicsi babákkal, egy-két éves gyerekekkel. Ezek a picik még beszélni sem tudnak, de jönni akarnak, másznak föl a lóra ösztönösen. Ők még ülni is alig tudnak, vagy ahhoz kicsik, hogy a helyes testtartást meg tudjuk nekik tanítani a lovon – az viszont kártékony, ha valakit nem helyes testhelyzetben lovagoltatunk.

Nekik, ennek a korosztálynak – olyan 3-4 éves korig – találtuk ki a kiscsoportos póniovis foglalkozásokat. A lényeg a lóhoz szoktatás: éneklős, ritmizálós, mozgásos feladatokat fűzünk fel lovas témára, és azért pár percre egyesével a lóra is felülhetnek. A szülők is részt vehetnek a foglalkozáson, főleg a kisebbeknél, akik még nincsenek is közösségbe szoktatva.

gyerek lovas oktatás

A picit nagyobbaknál már el lehet kezdeni a negyed órás sétákat és a lovas tornát. Aztán jön egy kevés ügetés futószáron; szép fokozatosan tudjuk a gyerekeket egészen pici kortól sokáig megtartani ebben a “lovas témában”, és az életkoruknak, testi adottságaiknak megfelelően fejleszteni.

Maradhat nekik hobbisport a lovaglás hosszú távon? Nincs versenykényszer?

Kényszer egyáltalán nincs, lehetőség van.

Mondtad, hogy ha valaki felnőttként kap kedvet, akkor is jöhet. Ezek szerint minden korosztálynak tudtok kínálni valamit…

Igen, itt a súlycsoport a kérdés inkább: 80 kiló alattiakat vállalunk csak. A nagy lovaink zöme elbír ugyan akár 100 kilós embert is, de azért humánussági okokból 100 kilóból egy nap egyet tennék fel egy lóra, míg a 40 kilós gyerekekből akár hármat is… És nagyon sok a gyerek…

Aranypatkó lovasda lovas oktatás

Mennyi idő alatt, milyen eredményre lehet számítani?

Vannak sarokszámok: tankönyvek szerint 30 nyeregben eltöltött óra után “jön meg az érzés”. De azért ez nagyon hozzávetőleges szám. Van, akinek akkor sem, és van, akinek már sokkal előbb. Nagyban múlik a sport előéleten: nagyon-nagyon jellemző például, hogy a ritmikus gimnasztikára, vagy egyéb, magas szintű koordinációt igénylő sportokra járó gyerekek rögtön rettenetesen ügyesek a lovon. Az is látszik, ha úszni jár valaki, számít, hogy milyen intenzitással, mit sportol.

A lovagláshoz kell bátorság, elszántság, alázat – nagyon sok olyan emberi tulajdonság, ami mondjuk a futáshoz nem szükséges. Az alaptulajdonságok és alapképességek nagyban meghatározzák, hogy ki, milyen gyorsan fog tudni haladni. Egy óvatosabb, szorongóbb gyerek sokkal lassabb lesz, mert nem fogja merni úgy odazárni a lábát a ló oldalára. Vagy azért, hogy “jaj, ne bántsam a lovat”, vagy épp attól fél, hogy a ló mit fog csinálni.

Milyen gyakorisággal, milyen hosszú órákra érdemes járni a különböző korosztályoknak?

A picurkáknak a póniovi heti egy alkalom, szombatonként egy egyórás foglalkozás. Ebből öt percet ül körülbelül lovon, az óra többi részét a ló körüli játszással tölti.

Négy-öt, esetleg hat éves korig, ha nem annyira ügyes, nem annyira bátor a gyerkőc, de vonzódik a lóhoz, akkor negyed órás sétákra jár, és aközben kap mindenféle tornázós feladatot.

Gyerek lovas oktatás

A lovas tornázás, lóhoz szoktatás, mozgáshoz szoktatás után a fél órás futószárakkal folytatjuk. Ha nagyobb korban – akár felnőttként – jön valaki, akkor a fél órás futószár a kezdő szint.

Hogy futószárról mikor kerül le valaki, az nagyon-nagyon változó. Értelemszerűen heti több alkalommal dinamikusabban lehet haladni, hamarabb lehet ide eljutni. Heti kettő-háromnál több alkalom azért nem jellemző.

A haladók – futószár nélkül – választhatják az osztálylovaglást, mikor páran együtt gyakorolnak, vagy mondhatják, hogy egyedül szeretnének lovagolni. Mindkettőnek megvannak az előnyei, hátrányai.

Nagyon-nagyon egyénfüggő, hogy ki, mennyi ideig marad meg azon a szinten, hogy csak ebben a fél órában ügetget, és gyakorolgatja, hogy ott forduljon el a ló, ahol ő akarja, ott álljon meg a ló, ahol ő akarja, ott induljon el a ló, ahol ő akarja.

Tehát változó, hogy pár hónap, vagy akár pár év alatt jut el valaki az 50 perces osztályba, ahol már vágtázni is tudnak.

A lovasiskola, illetve lovasoktató kiválasztásánál mire figyeljen egy szülő? Hogyan keressen? Honnan tudja, hogy ez vagy az az oktató jó lesz az ő gyerekének?

Ez nagyban függ attól, hogy mekkora és milyen beállítottságú gyereknek keresünk helyet. Mindenféleképpen némi kis szakavatottságot igényel, hogy megnézzük, milyen felszerelés van a lovon és mennyire tiszta, ápolt. Helyén van-e a kengyel, helyén van-e a kantár a fején, helyén van-e a kötőszár. Nem megcsavarodott, becsomózódott, földön lógó futószárral dolgoznak… Az oktató szakmaiságát laikusként nyilván nagyon nehéz megállapítani, de azt azért a szülő is látja, hogy pedagógialiag mennyire tudja megoldani a feladatokat a gyerekkel.

Gondolom, itt is kérdés, hogy passzol-e egymáshoz a gyerek és az oktató…

Ez abszolút így van…

Mennyire gyakori, hogy valaki leessen a lóról és hogyan lehet ezt kivédeni? Remélem, megnyugtatsz, hogy azért nem szokás lépten-nyomon lebénulni…

Nem szokás:) Én öttusázóként kezdtem lovagolni 16 évesen, és kezdetben “estem-keltem”. Ezt szoktam mesélni a hozzám járó gyerekeknek, akiken látom, hogy megijedtek az eséstől – akár attól, hogy ők maguk leestek, akár csak attól, hogy láttak valakit, aki leesett. Nagyon különböző, hogy ettől ki, mennyire fél, a felnőttek között is. Viszont azt, hogy mennyire fáj az esés, pont az befolyásolja leginkább, hogy valaki végig retteg, vagy úgy gondolkozik, hogy ha leesik, maximum gurul egyet és kész.

gyerek lovas oktatás Aranypatkó

Szóval az esés lehetősége benne van, ezt tudomásul kell venni. És hogy ez milyen gyakori…? Mintha lennének “esősebb” időszakok. Például, amikor jön a téli szezon, bemegyünk a sátorba, új zajok vannak, mozog a ponyva, még nincsenek annyira hozzászokva a lovak – ilyenkor előfordulnak potyogások. Aztán, amikor tavasszal kijövünk a fedelesből, akkor pedig a kinti ingerek túl erősek, és szintén van potyogás. Aztán az időváltozás is hat a lovakra… Ezekre valamennyire a lovast is föl lehet készíteni, hogy “figyelj, mert most ilyenebb, olyanabb a ló”. De alapvetően az oktatónak kell ilyenkor picikét kontrolláltabban dolgoznia a lóval. Azt, aki még nem annyira biztosan tud szabadon menni, visszaveszi futószárra például.

A szülők gyakran nem értik, hogy a gyerekek lovasoktatásában nem az a fő cél, hogy minél előbb elengedjük futószárról és minél előbb vágtázzon látszólag jól. Ennél sokkal lényegesebb a biztonság, és az, hogy helyesen tanulja meg a mozgást. Sokkal könnyebb helyesen megtanulni egy mozgást, mint megtanulni gyorsan helytelenül, aztán a hibákat javítani.

Sok szülő nagyon zokon veszi, és nem érti, ha például visszavesszük a gyereket futószárra. Ez jellemzően olyankor fordul elő, ha valami változás van a gyerek életében, például nő hirtelen 10 centit, vagy másféle terhelést kap az iskolában, a tesiórán, az edzésen. Mi pedig annyit látunk, hogy már heteken keresztül szuperül lovagolt szabadon, de hirtelen életveszély, amit művel, és kénytelenek vagyunk picit visszaléptetni.

Milyen felszereléseket kell beszereznie a szülőnek, ha lovagolni kezd a gyerek?

Nagyon sok kezdő lovas van, aki még nem köteleződött el – náluk nyilván ne azzal kezdjék a szülők, hogy bevásárolnak 30-50 ezer forintért lovas cuccokat. Amire feltétlenül szükség van: zárt cipő, hosszú, szűk, de rugalmas nadrág, arra lehetőleg egy hosszú zokni, mert a hosszú nadrág szárát is föl tudja gyűrni a kengyelszíj, egy olyan felső, ami nem lóg le a gyerek keresztcsontja alá, hogy az ülésben ne zavarja, viszont ki se lógjon belőle a dereka. Lányoknak összegumizott haj, hogy ne lobogjon össze-vissza és kilássanak. És persze fejvédő, ami akármilyen lehet – a biciklis sisak például tökéletes kezdetben.

A lovak ápolása része az óráknak? Vagy ez egy bónuszszerűség?

Sajnos az órákba nem fér bele, pedig szerintem nagyon sokan örülnének, akár annak rovására is, hogy a kis fél órájukból valamennyit elvegyen.

Akkor milyen lehetőségei vannak azoknak, akik beleszerettek a lovakba, és az órákon kívül is szeretnének foglalkozni velük?

A kisiskolásoknak szervezünk nyári táborokat, ott mindenfélét tudnak csinálni: a lóápolást is, akár az istállómunkát is kipróbálhatják. Tehát, aki igazán elhivatott, az ebbe az irányba tud mozdulni.

Aztán, ha a táborban megtanulta, és már elég nagy, hogy ne csak felügyelővel, vagy oktatóval együtt merjük elengedni az udvarban, akkor örülünk, ha segítőként jár hozzánk. Sok nagylány jár vissza önkéntesként: segítenek az oktatóknak ki- és behozni a lovakat a futószárazások közben, segítenek akár felszerszámozni, leszerszámozni.

gyerek lovas oktatás

Nagyon sok gyerkőc van, aki szülinapot akar itt tartani, viszont a meghívottak közül nem biztos, hogy mindenki nagyon rajong a lovas témáért. Úgy szoktuk kiegyensúlyozni születésnapos programot, hogy legyen érdekes annak is, aki lovas, és az se szenvedjen, aki nem annyira.

Mit lehet tudni a lovaitokról?

Jelenleg van 25 iskolalovunk, a legkisebbtől a legnagyobbig. Ők különböző tudásszintűek, és főképp nagyon különböző a személyiségük. Van olyan lovam, aki, mintha gondolatolvasó lenne, csinálja, amit kell, akkor is, ha a lovas nem annyira ügyes. De olyan is van, aki néha úgy dönt, hogy semmit se fog megcsinálni a lovas helyes jelzéseire sem… Egyébként ez nem baj: a lovasoktatásban azt is fontos megtanulni, hogy hogyan tudjuk rávenni a lovat a feladatokra.

Nézzétek meg az Aranypatkó Lovardáról szóló fotógalériáinkat az oktatásról és a lovakról!

Kapcsolódó bejegyzések