Ritáék legutóbb a tónusértékekről tanultak az Articsókában, ő sárgával alkotott újra egy cicás festményt. Hasonlítsátok össze a kész művet fekete-fehérben az eredetivel!

Mit kell figyelni a képen, mi volt a feladat? – tettem fel a kérdést az Articsóka Stúdió vezetőjének, Hallama Krisztának.

“Színtani óráink voltak és itt már a tónusértékekről tanultunk. Minden színnek van egy tónusértéke: egy sötétségi, vagy egy világossági foka.

Kiindulásként színes festményeket használtunk, de a gyerekek csak 1 szabadon választott alapszínt használhattak az újraalkotásnál, valamint feketét és fehéret. Ezekkel a festékekkel kellett újraértelmezni a képet úgy, hogy a tónusértékek az eredeti festménnyel megegyezőek legyenek, vagyis, ha a két képről a végén fekete-fehér fotót készítünk, akkor a kettő megegyezzen egymással! Elég összetett és nehéz feladat egyébként, és nem is a másolás jelenti az igazi kihívást, hanem az, hogy el kell találni, hogyan lehet átírni az eredeti festményt egy színre, a megfelelő tónusokkal.”

Rita Berényi Róbert Cicacsalád című festményét választotta:

Az eredeti festményről készült fotó
A kezdetek
Sötétebb tónusok
Rita kész festménye
Az eredeti mű és Rita festménye fekete-fehérben

Kapcsolódó bejegyzések