Ács ZOltán Eskrima mester

A Magyarországi Doce Pares Eskrima Szervezet (röviden: Eskrima Hungary) nyíregyházi és kisvárdai iskoláinak vezetőjét, Ács Zoltán Eskrima mestert, kétszeres Európa-bajnokot kérdeztük az Eskrimáról.

Mi az Eskrima lényege? Mi különbözteti meg a többi küzdősporttól?

Az Eskrimát (más néven: Kali, Arnis), mint a Fülöp-szigetekről származó önvédelmi és harcművészeti rendszert a XXI. század leghatékonyabb eszközös és pusztakezes harcművészetének tartják az egész világon. Az egyetlen, melyet hazájában – a közbiztonság hiányában – még manapság is utcai harcokban használnak. Egyediségét az adja, hogy párhuzamosan tanítja a pusztakezes technikák mellett az eszközös önvédelmet. Amellett, hogy a Dél-kelet ázsiai kommandósok kiképzési anyagában szerepel, nemtől-kortól és testi képességektől függetlenül felkészít arra, hogy veszélyhelyzetben megvédd magad és szeretteid.

Az Eskrima három fő részből áll:

Botharc: ez magában foglalja az egy- és két bot, a marokbot használatát, az ütőfegyverek elleni pusztakezes önvédelmet, valamint a hétköznapi tárgyakkal (pl. toll, esernyő, táska, stb.) történő önvédelmet.

Késharc: a kés-kés elleni, illetve döfő- és vágófegyverek elleni pusztakezes önvédelmet tartalmazza.

Pusztakezes önvédelem: utcai pusztakezes önvédelmi technikák rendszere, mely tartalmazza a pusztakezes harcot, a megelőzés és elmenekülés technikáit és elveit, valamint taktikát és pszichológiát.

Milyen korban érdemes elkezdeni foglalkozni a gyerekekkel?

Az Eskrimát jellemzően kb. 7-8 éves kortól szoktuk ajánlani, de nem az életkor a fontos, hanem az, hogy az edzésalkalmakon figyelmesen és fegyelmezett módon tudjon velünk gyakorolni, aki velünk szeretne edzeni. Gyerekedzéseinken a tradicionális Eskrima tananyagot oktatjuk (de nem tanítjuk számukra a késharcot és az életre veszélyes technikákat), melyet fejlesztőpedagógus és pszichológus segítségével a fiatalabb korosztály igényeihez igazítottunk – így az edzések játékosabb, de kellően komoly formában zajlanak.

Nagyobb korban – akár felnőttként – is elkezdhető?

Természetesen! Felnőtt csoportjainkban általában 14 éves kortól fogadjuk a tanítványokat, de ez egy rugalmas szabály, így, ha fel tudod venni az adott edzések ritmusát, akkor akár korábban is jelentkezhetsz. Felső korhatár nincs – a vezető nagymesterünk is elmúlt már 80 éves, de még mindig hihetetlen energiával mozog!

Kellenek hozzá különleges adottságok vagy bárki meg tudja tanulni?

Az Eskrima gyakorlása nem igényel nagy testi erőt, vagy különleges fizikai képességeket, így bárki elkezdheti a gyakorlását, kortól, nemtől és testalkattól függetlenül. Az edzéseinken odafigyelünk arra, hogy a szükséges képességek megfelelően fejlődjenek, és senkit ne terheljünk túl. Eskrimásaink között van 120 kg-os férfi ugyanúgy, mint 40 kg-os lány – ha ők képesek megtanulni az Eskrimát, neked miért ne sikerülne?

Milyen felszerelésre van szükség az edzésekhez?

Kezdetben bármilyen kényelmes ruha megteszi, például póló, melegítőnadrág, valamint tiszta teremcipő (pl. sportcipő, tornacipő). Eszközöket eleinte biztosítunk, de később szükséges sajátokat beszerezni. Az első övvizsgára jó, ha már van 2 darab botod, a második övvizsgára pedig kötelező a teljes uniformis (eskrimás póló és nadrág, valamint öv).

Hogyan zajlik egy edzés, mi a „menetrend”?

Minden hazai iskolánkban hasonlóan épülnek fel az Eskrima edzések, hogy a leghatékonyabban tudj fejlődni, edzeni, és nem utolsó sorban kikapcsolódni.

A kezdőkkel mindig külön foglalkozunk, így az alapoktól kezdhetik elsajátítani az Eskrima minden mozdulatát. Legtöbbször szintenkénti csoportbontásban oktatunk, és segédedzők felügyelik a gyakorlást, ám minden esetben az instruktor mutatja be a gyakorlatokat, és személyesen javítja ki a tanulókat. Precíz oktatási metodikát alkalmazunk, így mindenki el tud jutni a nullától a legmagasabb szintekig, lépésről lépésre.

Alapvetően négy nagy egységre bonthatjuk az edzéseinket:

Bemelegítéssel és alapmozdulatokkal kezdünk: Alaposan átmozgatjuk magunkat bemelegítésként, hogy megelőzzük a sérüléseket és ráhangolódjunk az edzésre, majd egyéni gyakorlatokkal (árnyékboksz fegyverekkel és pusztakézzel) ráhangolódunk a technikákra.

Technikák: minden edzésen van kettő fegyvernem és pusztakéz. Főként párban gyakorlunk. Ilyenkor tanuljuk, csiszoljuk és „beidegezzük” a technikákat.

Küzdelmek: fegyveres vagy pusztakezes gyakorló-küzdelmek. Védőfelszereléseket használunk a sérülések elkerülése céljából! Kezdők eleinte még nem küzdenek, és csak fokozatosan kezdünk hozzá. Ha valaki nem kíván küzdeni (pl. rossz napja volt, dekoncentrált, nagyon elfáradt), akkor nem erőltetjük, hanem adunk más feladatot.

Képességfejlesztés: külön erősítés nincsen nálunk (pl. fekvőtámasz, felülés, stb.), hiszen ehhez nincsen szükség képzett Eskrima instruktorra, ezeket mindenki önállóan is végezheti. Inkább páros erő-ügyesség, vagy gyorsaság-ügyesség, vagy éppen erő-ügyesség-gyorsaság feladatokat végzünk, melyek sokkal hatékonyabbak a testedzésre és a képesség fejlesztésére, mint az általában fellelhető gyakorlatok.

Az Eskrima technikák tanítása a következőképpen épül fel:

Eleinte párhuzamosan kezdjük el oktatni a botforgatást, a pusztakezes és önvédelmi technikákat. Később párhuzamosan oktatjuk az Eskrima minden részét. Nagy hangsúlyt fektetünk a mozdulatok és alapelvek mély megértésére, valamint az egyéni felhasználások kialakítására vezetjük a gyakorlót. Végül haladó szinten az Eskrima önmagunkra szabható!

Heti hány alkalommal érdemes járni? Egy edzés milyen hosszú a kicsiknek-nagyobbaknak?

Iskoláinkban általában heti két alkalommal tartunk edzéseket. Azt gondolom, hogy ez egy megfelelő rendszeresség a folyamatos fejlődéshez, de tisztában vagyok azzal is, hogy a mai rohanó világban erre nincs mindenkinek ideje, ezért van lehetőség akár heti egyszeri alkalommal is járni.

Gyerekeknek 45-60 perc hosszúak, de játékosabbak az edzések, míg a felnőtt csoport esetében egy edzésalkalom 60-90 perc hosszú.

Mennyi idő alatt milyen eredményre lehet számítani?

Erre nehéz pontos választ adni. Egy éles konfrontáció kimenetele nagyban függ attól, hogy mennyire felkészült a támadó, mi a szándéka, mekkora különbség van a fizikai erőtökben, hol és mikor történik a támadás, van-e nála fegyver, ha van milyen, hányan támadnak meg, és ezek csak azok a tényezők, amik tőled függetlenek. Az esélyeidet viszont drasztikusan növelheted, ha képzed magad egy valóban működő önvédelmi és harcművészeti rendszerrel. Azért viszonyításképpen az a tapasztalat, ha szorgalmasan eljársz edzésre és komolyan elhatározod magad, akkor 3 hónap alatt egy egyszerű inzultust el tudsz hárítani, bő félév múlva pedig már komolyabb támadásokat is el tudsz hárítani, legalább annyira, hogy el tudj menekülni. Természetesen további edzésekkel többszörösére növelheted az esélyeidet.

Versenyzés nélkül, szabadidősportként is űzhető hosszú távon?

A versenyzés nálunk opcionális, senki számára nem kötelező, de azt nem árt tudni, hogy az Eskrima világszerte elterjedt versenysport is, ahol a versenyek nagyon pörgősek és látványosak. A kezdőket mindig biztatom a versenyszámok kipróbálására, hiszen ilyenkor kontrollált körülmények között van lehetőség kipróbálni a tanult technikák egy részét – és hosszabb távon jó visszajelzést is ad a fejlődésükről.

A Magyar Válogatott annak ellenére, hogy hazánkban még csak néhány éve elérhető ez a sport, már rangos nemzetközi eredményeket is fel tud mutatni: számos Európa-bajnoki, és világbajnoki aranyéremmel büszkélkedhetünk!

Több versenyszámban is van lehetőség kipróbálni magunkat:

Formagyakorlatok: ezek a versenyszámok mind a szépen kidolgozott, Eskrima harci technikákra épített mozgássorokról szólnak. Hasonlítanak a más harcművészetekből is ismerős formagyakorlatokhoz azzal a különbséggel, hogy itt minden esetben valamilyen fegyverrel (egy- vagy két rövid bot, hosszú bot, kés, kard, kard és kés, bot és kés) végzik a versenyzők a gyakorlatokat. Megkülönböztetjük a tradicionális és nem tradicionális (modern) formagyakorlatokat is. Amíg az előbbiben csak hagyományos Eskrima harci mozdulatok szerepelhetnek, utóbbiban akár zenére történő, akrobatikus elemekkel tarkított mozgássorok is előfordulhatnak.

Első érintéses küzdelmek: két fegyvernemben szokták indítani ezeket a küzdelmeket (szivaccsal borított bot, illetve szivacs/gumi kés). Egy ellenfél ellen 2 percig tart egy küzdelem, minden akció (támadás) után a bírók megállítják a küzdelmet és pontoznak. Aki több pontot ér el a 2 perc alatt, az nyeri a küzdelmet.

Full contact küzdelmek: rattanból készült egy vagy két rövid-, illetve hosszú bottal, teljes erejű ütésekkel történik a küzdelem. A versenyzőkön a sérülések elkerülése érdekében ilyenkor teljes páncélzat van mely a felsőtestet és a fejet védi, amit kesztyűvel, térd- és könyökvédővel egészítenek ki. Egy ellenfél ellen 3×1 perces küzdelem vár a versenyzőkre, melyet a bírók pontoznak. Amennyiben a három menet végén nincs egyértelmű döntés a bírók részéről, egy negyedik menetre is sor kerülhet.

Milyen jótékony hatásai vannak ennek a sportnak – akár az élet különböző területeire?

Az Eskrima rendszerében az önvédelmi technikák mellett nagyon fontos az önfejlesztés, az egészségmegőrzés, a sérülések elkerülése, a mozgáskoordináció fejlesztése, és a mindennapi stressz oldása is. Gyerekek számára is az egyik legkiválóbb sportolási és önvédelmi lehetőség, hiszen fejleszti a test-tudatosságot, az idegrendszert, a motorikus mozgásokat, az egyensúlyérzéket, és mai kornak megfelelő értékeket ad át, mint az önkontroll és egymás baráti tisztelete.

Intejúalanyunk elérhetőségeit az Eskrima Kisvárda és az Eskrima Nyíregyháza adatlapján találod!

Kapcsolódó bejegyzések