A gyerekek képzésében a cél a technikák alapos megtanítása, nem pedig a futballmérkőzéseken elért győzelem – figyelmeztet Tóth János, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának tanára. Mint elmondja, ez minimum 6-8 éves folyamat, és a legfontosabb kezdetektől az, hogy a gyerekek megszeresse a mozgást, a játékot.

Mikor érdemes a focival elkezdeni foglalkozni?

Már a három-négy éves gyerekek is rugdalják, dobálják egymáshoz a labdát; ha megnézzük őket a játszótereken, ott is látjuk, hogy legtöbben a labda irányába orientálódnak. Az oktatásban az a célunk, hogy a gyerek szeresse meg a játékot, szeressen a labdával bánni, az aktív mozgás az alapvető igényévé váljon. Az hiú ábránd, hogy valakit 3-4-5 éves korban kiválasztunk arra, hogy labdarúgóvá váljon… Azért választjuk ki, hogy szeresse a mozgást, aztán majd eldönti, hogy melyik részét szerette meg – esetleg lesz belőle atléta, tornász, stb.

A futball szabályrendszere elég összetett – gondolom, az egész kicsiknek ez még nem való…

Óvodában, kisiskoláskorban nem alkalmazunk olyan szabályrendszert, mint ami később a versenyeztetésben van. Ha nem jól dobta be a labdát a gyerek, hát nem jól dobta be. Ha kicsit meglökte a másikat, elmondjuk, hogy a szabályok ezt nem engedik, de nem állítjuk ki, nem adunk sárga lapot, stb. A játék közben tanulják meg a gyerekek a szabályokat.

Hova járhatnak az ilyen kicsik fociedzésre?

A nagyobb egyesületek már nyitottak az óvodások felé. Nekik nem annyira „edzést” tartunk, ezeket inkább „foglalkozások”. Az a fő, hogy jöjjenek, szeressék meg, holnapután is akarjanak jönni, meséljék el a barátaiknak, hogy milyen jó „fociedzésen” voltak, hogy nekik is felkeltsék az érdeklődésüket, és ők is eljöjjenek.

Egyszerre hány gyerek van egy ilyen foglalkozáson?

Mi általában 8-10, legfeljebb 15 gyerekkel foglalkozunk, de úgy, hogy ha 10 fölé növekszik a létszám, akkor egyvalaki irányítja a foglalkozást, és bejön mellé egy segítő is. A gyerekek olyanok, mint egy hangyaboly, ha elindulnak valahova…

Miből állnak a foglalkozások?

A természetes mozgásokat vesszük előtérbe: a futásokat, ugrásokat, fordulatokat, amiket aztán a labdával kell végezni. Attól függetlenül, hogy lábbal történő sportról van szó, azért a kezüket is használják a gyerekek adogatásnál, labdavezetésnél.

Mennyi idő alatt lehet megtanulni komolyabb szinten focizni?

Ez egy hosszú folyamat. Egy 5-6 éves gyereknek el lehet neki kezdeni tanítani technikai elemeket: hogy tudjon labdát vezetni, tudja az érkező vagy guruló labdát megállítani, átvenni, odapasszolni a társához. Aztán később ugyanezeket megtanulja mozgó labdával, mozgó emberrel, mozgó társsal alkalmazni. Egy idő után pedig már nem csak a talajon mozog a labda, hanem a levegőben is.

A különböző technikákat nem lehet minden korosztálynak megtanítani: hiába szeretném én megtanítani a homlok oldalsó részével fejelést felugrásban 8 éves korban, mert még alkalmatlan rá egy ekkora gyerek; se ütemérzéke, se sebessége. Olyan 12-13 éves korára lehet oda eljutni, hogy már fel tud ugrani, a levegőben is végre tud hajtani bizonyos gyakorlatokat, elsajátítja a legtöbb technikai elemet – de ettől ekkor még nem lesz labdarúgó.

Amikor azt mondjuk, hogy mindent tud a gyerek a labdával, az valahol a serdülőkor vége. A versenyekben 14-15 évesek az „ifikorúak”. Ekkor már mindazt a technikát, amit 6-8 év alatt elsajátítottak, már nagy sebesség mellett, ellenfél jelenlétében kell tudniuk alkalmazni.

Milyen a jó edző?

Nagyon sokan ott hibáznak a felkészítésben, hogy egyből eredményt szeretnének produkálni a gyerekekkel. Holott az a fontos, hogy először technikailag felkészítsék a őket, aztán ahhoz majd később jön hozzá a taktikai képzettség és a kondícionális felkészítés. Egy 8-10 éves gyereknél nem lehet az a cél, hogy megverjenek egy másik csapatot. Nem a mérkőzés a cél, hanem a képzés; a mérkőzés egy eszköz ebben a folyamatban, amivel felmérjük, hogy hol tartunk önmagunkhoz, és a többiekhez képest.

Milyen rendszerességgel érdemes edzésekre járni?

Ha csak szabadidős tevékenységről van szó, heti két-három alkalom megfelelő. Ahhoz, hogy valaki labdarúgóvá váljon, elsősként-másodikosként két alkalommal, harmadiktól ötödikig három alkalommal, azután már négy alkalommal kell focizni járni hetente.

Milyen felszerelésre van szükség, mit kell megvenni, ha focizni kezd a gyerek?

Egy pólóra, egy nadrágra, egy sípcsontvédőre, és egy megfelelő termi, vagy szabadtéri cipőre van szükség. Mindenképp minőségi cipőt kell venni, amitől nem lesz lúdtalpa, sarokproblémája a gyereknek – eleinte persze egy szerényebb árú is megteszi, de ha már „ott ragadt”, érdemes az igazán jó minőségű, drágább cipőket választani.

Mennyibe kerülnek az edzések?

Egy hónapban 5-8 ezer forint közötti tagdíjat kérnek a különböző egyesületek.

Milyen veszélyekkel kell számolni a fociban?

A gyerekeknél nem túl nagy a sérülésveszély, hiszen a labda még lent van a talajon. Azonkívül, hogy fellökdösik, vagy bokán, sípcsonton rúgják egymást, nem igazán vannak sérülések a kisebbeknél. Az néha előfordul, hogy valaki olyasmivel próbálkozik, amit a képességei még nem tennének lehetővé – ilyenkor esetleg kibicsaklik a bokája, meghúzódik, megrándul valamije, megsérül a térdszalagja, bokaszalagja. Ezeket a sérüléseket egy fiatal szervezet elég hamar kipiheni.

Kapcsolódó bejegyzések