Különleges adottságok nélkül is hamar tud dallamokat játszani egy kisgyerek a furulyán, illetve a fife-on, amit a fuvola „előhangszereként” használhatnak. Klarinétot, oboát, fagottot, és még rengeteg hangszert választhat később, aki megkedveli a fúvósokat, és a képességei is megengedik. A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola zenetanárát, Prokop Annát kérdeztük a furulya- és a fuvolatanulásról.

Mi a különbség a furulya és a fuvola között?

A furulyát könnyebb megszólaltatni, egy kisgyerek is hamar tud dallamokat játszani rajta, így szinte rögtön megvan az öröme. A fuvola valamivel nehezebb, viszont sokkal több rejlik benne, rengeteg stílusban lehet használni – aki ezt választja, az később a komolyzene, a jazz, a világzene felé tud menni.

Van egy fife nevű hangszer, a „kisfuvola”, ami ugyanúgy műanyagból van, mint a furulya, de úgy kell fogni és fújni, mint a fuvolát. Ez nagyon nagy segítség szokott lenni a fuvolatanulás előtt, jobban bevált, mintha furulyáznánk előtte. A furulya könnyebben megszólaltatható, a fuvolába erősebben kell fújni – ezt a fife-fal megszokják a gyerekek.

Milyen korban érdemes elkezdeni ezeket tanulni?

Itt az iskolában másodikban kezdjük a hangszertanulást, akkor fife-on gyakorolnak a gyerekek, és harmadikban szoktam fuvolát adni nekik.

Előfeltétel, hogy szolfézst tanuljon a gyerek?

Mindenképp segíti a hangszeres tanárt, ha a gyerek már tisztában van mondjuk az ABC-s nevekkel, de össze lehet kötni, tanulhatjuk ezeket a hangszertanulás mellett is.

Milyen adottságok kellenek a fúvósokhoz?

Némelyik hangszerhez elég erős tüdő kell – például az oboához. Fuvolához, furulyához az átlagos képesség is elég – esetleg valamilyen szájprobléma, extrémen kiálló fog jelenthet akadályt. A nagyobb hangszereknél meg kell várni, hogy elbírja őket a gyerek… Általában a fúvósokat jól előkészíti a furulyatanulás, illetve, ahogy mondtam, a fife.

Mennyi időre, mennyi gyakorlásra van szükség, hogy érezhető legyen az eredmény?

Kicsiknél jól bevált a zeneiskolai módszer, a heti kétszer fél órás foglalkozás. Gyakorlásból nekik napi negyed óra elég – nem is kell ennél több, mert esetleg olyat gyakorolnak be, ami nem jó; szükséges a kontroll. Fél év után már egész szép dolgokat tudnak játszani.

Miből állnak az órák?

Elkezdünk hangokat tanulni, és egyre bővítjük a hangterjedelmet. Mindig játszunk dalokat: eleinte könnyebbeket, aztán nehezebbeket, annak megfelelően, amit épp gyakorolni szeretnénk.

Mennyibe kerülnek a hangszerek, illetve maguk az órák?

Mostanában ún. barokk fogású furulyát szoktak használni, ami tisztább, szebb hangú a német rendszerűnél – egy ilyet 3-4 ezer forintért lehet kapni. Fuvolából egy alapmodell ára 100 ezer forint körül kezdődik, amit a gyerek végig tud vinni a tanulmányai során. Lehet kölcsönözni is, de sokan vesznek saját hangszert. Az órák ára változó: én a kicsiknek fél órát 1000 forintért szoktam adni, egy teljes óra kb. 2000 forint.

Kapcsolódó bejegyzések