Gyerek gitároktatás

A klasszikus gitár nagyon jó alapot ad a könnyűzenéhez, a legtöbb gyerek ezért választja. Közülük viszont sokakat hosszú távra rabul ejt ez a hangszer, amit szép formája, kellemes hangszíne miatt könnyű megkedvelni. Ballabás Aliz, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola gitártanára elmondta, hogy bár a gitár nem is olyan „könnyű” hangszer, mint sokan hiszik, a kicsik általában jól haladnak a tanulással.

Miért szokták a gitárt választani a gyerekek-szülők?

A szülőknél ennek van egy nagyon praktikus, anyagi oldala: ez az egyik legolcsóbb hangszer, amihez hozzá lehet jutni. Használtan is könnyen lehet venni, de újonnan is megfizethető áron kaphatók olyan minőségű gitárok, amin már jól lehet játszani.

A másik, hogy kis lakásban is, kis helyen elfér, nem hangos, kellemes hangja van, nem egy olyan hangszer, amihez engedélyt kell kérni a szomszédtól, hogy gyakorolhasson a gyerek.

A gyerekek azért választják, mert látják, hogy rendkívül népszerű hangszer. A könnyűzene is a gitárnak kedvez, és aki klasszikus gitározni megtanul, az utána a könnyűzenében is jól meg tudja találni a maga útját. Egyébként gyakran találkozom olyan gyerekekkel, akik könnyűzenélni szeretnének, de mikor megismerik a klasszikus gitárt, azt mondják, hogy ez tulajdonképp sokkal jobb.

Amit itt a zeneiskolában és a legtöbb különórán is tanulni lehet képzett tanároktól, az a klasszikus gitár. Ennek a hangszernek nagyon szép hangszíne van. Hacsak a gitár nincs elhangolva, nincs olyan, hogy valaki hamisan játszik, ezáltal hamar a gyerekek fülébe mászik a tiszta hangzás, míg pl. a vonós hangszereknél az intonáció eleinte komoly feladat.

Milyen korban, milyen előtanulmányok után lehet elkezdeni a gitártanulást?

Minden gitártanár nagyon örül, ha a gyerekek tudnak kottát olvasni… A zeneiskolákban általában olyan rendszer van, hogy a gyerekek 7 éves kortól 8 éves korig tanulnak szolfézst, és ekkor kezdik el a gitártanulást. Nálunk is van egy év szolfézs, másodikban már elkezdik a hangszeres előképzőt, és aztán harmadiktól első osztályosok lesznek a választott hangszerükön.

Mit tanulnak a hangszeres előképzőn?

Megismerkednek a hangszerrel, alapvető mozgásokkal a gitáron, és megtanulják, hogy amit szolfézs- és énekórán addig hallottak, azt hogyan kell a gitárhoz kapcsolni.

Jöhet úgy gitározni tanulni valaki, hogy szolfézst nem is tanult?

Attól függ, hány éves. Egy kicsi gyereknek nagyon bonyolult ez az egész rendszer, szükség van a fokozatosságra, tehát mindenképp az a jó, ha tanul előtte szolfézst. Persze meg lehet oldani, hogy maga a gitártanár tanítja erre is folyamatosan, de sokkal hosszadalmasabb és sokkal fárasztóbb lesz mind a kettőjüknek.

Egy óvodást is lehet gitározni tanítani?

Vannak rá példák, ezért is vannak a kisebb, úgynevezett feles gitárok, amit az ő kezük is átér. Az óvodásoknál a mozgásokon van a hangsúly, a zenetanulás mindig játékos. Lehet pl. színes húrokat kapni, amelyekkel könnyebbé tehetjük számukra a hangszeren való eligazodást.

Mennyi idő után lehet eredményre számítani?

Nekem az a tapasztalatom, hogy a 8 évesek, aki egy évet tanulnak, már népdalokat el tudnak játszani egy szólamban. Alapvetően első évben egy szólamban gitározunk, hüvelykujjal basszushúrokon. Aztán jön a többi ujj, többi húr, aztán egy szólam üres basszussal – ez körülbelül az első év végére mindenkinek szokott sikerülni.

Mennyi időt kell rászánni az órákra, a gyakorlásra?

A mai zeneiskolai rendszer szerint egy héten kétszer van szolfézsórájuk a gyerekeknek, és egy héten kétszer hangszeres órájuk. Ez így pont jó, a hangszeres óra kétszer fél órát jelent. Szerintem egy kisgyereknek ez elég is.

Az otthoni gyakorlás nagyban függ a gyerekek kedvétől – kicsiknél én erre hagyatkozom. Irányítás nélkül 10-15 percnél többet nem nagyon tudnak figyelni, nem is érdemes ennél hosszabb gyakorlásra kényszeríteni őket. A rendszeresség viszont fontos: ha minden nap foglalkozik vele és feleleveníti azt, amit az órán tanultunk, akkor nagyon gyorsan lehet haladni – ez minden hangszerre igaz.

Milyen adottságokra van szükség a gitározáshoz? Mindenki meg tudja tanulni?

Kicsit alá szokták becsülni a gitárt, azt gondolják, hogy nagyon könnyű hangszer. Nem annyira könnyű: másfajta mozgást végez a bal kéz, a jobb kéz, és mindegyiken külön kell használni az ujjakat. Meg kell tanulni a pengetést, a fogást – ezeket összeegyeztetni nehéz eleinte, nem vagyunk ehhez szokva a mindennapi életben. Ennek ellenére a kicsi gyerekek elég könnyen megtanulják, és sok más területen is fejlődnek a gitártanulásnak köszönhetően. A fizikai tényezőknek nincs különösebb szerepe: akinek kicsi a keze, annak kis gitárt kell választani, és kész.

Mikor, kinek érdemes könnyűzenét tanulni?

A gitározásban az akkordozást szokták a könnyűzenével párosítani. Egy 8 éves gyerek ritkán tud megfogni egy akkordot. Az akkordozás nehéz fizikailag is; az első három évben nem is igazán tanulunk ilyesmit. Minden ujjnak más pozícióban kell lennie, váltogatni kell ritmusban – ez nem könnyű.

Mennyi hasonlóság van a basszusgitár, ritmusgitár, klasszikus gitár között és mennyi különbség?

Sok a hasonlóság, hiszen rokonok, de a pengetésben pl. van különbség. A klasszikus gitárt eleinte ujjal, aztán körömmel pengetjük, a ritmusgitárnál viszont sokszor használnak pengetőt. A basszusgitárt ujjal pengetik, itt alkalmazhatja a klasszikus gitárnál megszokott technikát a gyerek.

Mennyi idő után érdemes saját gitárt venni?

Lehet kölcsönözni is, de érdemes minél előbb venni, mert a gyereknek jó érzés, hogy van egy saját hangszere; minden gyerek megbecsüli.

Kapcsolódó bejegyzések