Harmadik alkalommal rendezték meg 2023 decemberében az Esély Sportnapot. Nézzétek meg helyszíni riportunkat vagy olvassátok el, miről szólt a rendezvény és hogyan érezték magukat a részt vevő diákok!

Videónk az eseményről:

Mi az Esély Sportnap lényege, mi a célja? – kérdeztük Drávucz Ritától, az esemény fő szervezőjétől. (Ritával készült korábbi interjúnk témája, hogy a fogyatékossággal élők is szeretik a különórákat…)

“A II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. idén már a harmadik alkalommal rendezi meg az Esély Sportnapot, amely a fogyatékossággal élők integrációs sporteseménye a kerületben.

Helyi diákokat szeretnénk rávenni arra és bevonni, hogy megmutassuk a fogyatékossággal élők mindennapjait.

Kerekesszékbe tudnak ülni, tesztet tudnak kitölteni, boccia-zni tudnak, ülőröpizni tudnak – mindenféle érzékenyítő játékokat, illetve partnereket hívunk meg arra, hogy bemutassák, milyen sétálni egy szemfedővel és segítséggel felmenni egy lépcsőn, kutatni-keresni tárgyakat. Tehát érzékenyítő és speciális játékokra hívjuk őket.

Olykor-olykor kerekesszékes akadálypályán kell végigmenniük ahhoz, hogy megtapasztalják, milyen kerekesszékkel közlekedni – úgy láttam, hogy nagyon élvezik a srácok.

A mai rendezvényen hatodik osztálytól fölfelé vesznek részt a gyerekek, a gimnazistákat is szeretnénk elérni.

Itt vagyunk a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban, egy pénteki napon. Tanítás folyik, és minden testnevelés órán, osztályfőnöki órán meghívjuk őket erre a rendezvényre. Az osztályok koordináltan, folyamatosan látogatják az állomásokat, és megismerkednek ezekkel az eszközökkel, rendellenességekkel.

Előadást tartott Ekler Luca is, aki Európa-bajnok, világbajnok és paralimpiai bajnokunk, atléta. Nagyon élvezték a gyerekek az előadást, és folyamatosan érkeznek játszani is.”

Milyen érzés kerekesszékben ülni és hogy megy a szlalomozás? – tettük fel a kérdést egy diáknak.

“Nekem nagyon tetszett, egy nagyon új élmény volt, bár én már próbáltam ezt a kerekesszékes dolgot –  teniszezem, és egyszer egy akadémián már próbáltam. Nagyon tetszik, nagyon új dolog. Remélem, hogy soha nem kell egy ilyen székbe beleszorulnom, de szerintem élmény egy ilyet kipróbálni.”

Megkértük a gimnázium testnevelő tanárát is, hogy meséljen az eseményről. Vámos Kriszta hat éve tanít testnevelést a II. Rákóczi Gimnáziumban.

“Rögtön, talán az első évben kezdtük a február 22-i Rokkant Sport Nappal a szervezést, ahol kipróbálták a gyerekek a csörgőlabdát, az ülőröplabdát, az asztaliteniszt székekben.

Úgyhogy ez spontán kezdeményezés volt, amit aztán kibővítettünk, hívtunk előadót és jöttek az ülőröplabda válogatottól is.

A gyerekek nagyon jól fogadják ezeket az órákat, mert kipróbálhatják ezeket a sportokat, ami nekik különleges. Mert másképp, más szemszögből, más szempontok alapján tudnak mozogni. Érzékelik a saját képességeiket: hogy miben ügyesek, hogy ügyesek. Hogyha nem látják a labdát, csak hallják, akkor azt hogyan lehet… Ez nekik mind-mind különleges helyzet, és nagyon lelkesen szoktak részt venni ezeken a foglalkozásokon, nagyon nyitottak.

Szóval mindez már hagyomány itt az iskolában, és a kerület ide szervezte az Esély Sportnapot. A rendezvény egy egész délelőtt folyamán zajlik, úgyhogy sokan itt vannak, és csinálják, vagy nézik, ha túl sokan vannak.

Azt gondolom, hogy nagyon jó a gyerekeknek, és érzékenyíti őket: kipróbálják azokat a helyzeteket, amiben egy mozgássérült vagy egy sérült ember létezik és él a világban.”

Milyen játékokat hozott a FODISZ az Esély Sportnapra? – kérdeztük Toponári Gábor elnöktől.

“Ma a kerekesszékes játékokat hoztuk, valamint egy Kahoot tesztet. Próbálunk élményjátékokat nyújtani a srácoknak, hogy érezzék ennek a nehézségét, de ugyanakkor a jó érzését is, hogy kerekesszékben is lehet játszani.

Játszottunk kosárlabdát, játszottunk akadálypályaversenyt, játszottunk olyat, amikor a kerekesszékben ülőnek még a szeme is be volt kötve, de játszottunk olyat is, hogy éppen aki tolta, annak volt bekötve a szeme, és irányították.

Tehát nagyon egyszerű, de vicces játékokkal készültünk, és úgy érzem, a fiatalok élvezték.

Azt gondolom, hogy ez nekik is öröm, nekünk is öröm. Minél többekhez eljuttatjuk ezt, az mind társadalmilag, mind a srácok életében meghatározó élmény lesz, ami végigkíséri majd az életüket.

Nem beszélve arról, hogy a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságtól a gimnáziumok közötti ifjúsági diáksport világbajnokságra is meghívást kaptunk. Ezen más országokból jövő, fogyatékossággal élő fiatalok is versenyeznek – az is, aki gimnáziumba jár, és az is, aki speciális intézménybe. Azon dolgozunk, hogy a fiatalokat összeszedjük és elinduljunk ezen az úton.”

Fotók: Budai Polgár /Téglás Zoltán és II.Ker.Sport Nkft./Drávucz Rita. További képek az eseményről a szervező oldalán.

Képes beszámolónk a 2022-es Esély Sportnapról.

Kapcsolódó bejegyzések