Varga Gábor adótanácsadó

Pontosat látni hosszú távra nehéz, de megkérdeztük egy sportegyesületek könyvelésével sokat foglalkozó tanácsadó cég, a Széman & Varga Könyvelőiroda vezetőjét, Varga Gábort, hogyan érdemes sportegyesületként, edzőként reagálni a KATA eltörlésére.

Maguknál a sportegyesületeknél, illetve a náluk dolgozó edzőknél mennyire jellemző a KATA?

Sportegyesület nem lehet KATA-s, az edzők volt, hogy ezt az adózási módot választották, de az új szabályok szerint már nem lehetnek KATA alanyok.

Milyen adózási módra érdemes áttérniük az egyesületeknek, illetve az egyéni vállalkozóként dolgozó edzőknek?

Az edzők – mivel költséget nem igazán tudnak elszámolni – átalányadózóként tudják folytatni az egyéni vállalkozásukat. Természetesen sok körülmény befolyásolja a választást, mert nem mindegy, havonta mennyi a kiszámlázott összeg, van-e mellette főállása, esetleg nyugdíjas-e…

Mi befolyásolja ezt? A cégforma? A méret? Az éves árbevétel? Az, hogy kinek szoktak számlázni?

Ezek közül az összes. Az évente kiszámlázható összeg korlátozva van például az átalányadónál, tehát ez mindenképp befolyásolja. Ha pedig nem szeretnének áfa körbe lépni, szintén van egy éves bevételi limit.

Milyen költségnövekedésre kell számítani a különböző, választható adózási módoknál?

Ha valakinek a vállalkozása mellett nincs főállása, akkor a havi fizetendő járuléka már önmagában több, mint a KATA összege volt. A nyereség után, vagy az átalányadó alapja után pedig – az úgynevezett “mentesített keretösszeg” feletti kiszámlázásnál – további adót kell fizetniük. A KATA-val ugyebár eddig havi 1 millió forint után 50.000Ft adót kellett fizetni; ezután akár az ötszörösét is meghaladhatja a havi fizetendő összeg.

Mit látsz az általad könyvelt sportegyesületeknél és az edzőiknél – mennyire viseli majd meg őket a változás? Ki fogják tudni gazdálkodni a többletköltségeket? Van olyan, akinek “le kell húznia a rolót”?

Igen, sajnos volt, aki azt mondta, neki nem éri meg ez a továbbiakban. Természetesen mindenkit megvisel ez a hirtelen kialakult nehéz helyzet. A döntésüket gyorsan kell meghozniuk, ráadásul folyamatban lévő szerződésekről van szó. A sportegyesület pedig azért kerül nehéz helyzetbe, mert hirtelen meg kell oldania – – például munkaszerződéssel vagy megbízási díjjal -, hogy az edzések, versenyek ne álljanak meg azért, mert nincs, aki megtartsa… Ez a sportegyesületekre jelentős többletköltséget fog róni, amire nincsenek tartalékaik, hiszen nem a profitszerzés a céljuk.

Mit tegyen, aki most váltani kényszerül?

A legfontosabb, hogy ne egyedül, az interneten található információk alapján kezdjen el számolgatni, hanem kérje profi szakember segítségét. Aki személyre szabottan, saját gazdálkodási adatok alapján segít kalkulálni és kiválasztani a legmegfelelőbb adózási és vállalkozási formát. Bár bonyolultnak hangzik, de nálunk általában 30-60 perc tanácsadás alatt megértik az ügyfelek, hogyan érdemes folytatniuk.

Kapcsolódó bejegyzések