Magyar Parasport Napja 2023

A parasportokat és a parasportolókat ünnepeljük 2023. február 22-én, a Magyar Parasport Napján, amit idén hatodik alkalommal rendeznek meg. Olvassátok el, miről szól az esemény, és ismerjétek meg az idei nagyköveteket: Krajnyák Zsuzsanna, tizenkétszeres paralimpiai érmes kerekesszékes vívót, valamint Szatmári András, olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok kardvívót!

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és Partnerünk, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) ebben az esztendőben is tartalmas programmal készült a jeles napra.

Idén a Zugligeti Általános Iskola volt a Magyar Parasport Napja kiemelt intézménye. A sajtótájékoztatón inkluzív, érzékenyítő sportprogramokban vettek részt az intézmény diákjai és tanáraik. Kipróbálhatták a legnépszerűbb parasportágakat, valamint a fogyatékossággal élők sportolási lehetőségeit, a kerekesszékes asztaliteniszt, a csörgőlabdát és az ülőröplabdát. Dr. Bernyák Adrienn, az iskola igazgatója elmondta, hogy intézményük kiemelt hangsúlyt fektet a fogyatékosággal élők társadalmi befogadására, melynek jó eszköze, hogy tanulóik kipróbálhatják magukat több parasportágban is.

Az esemény egyik fő pillére az érzékenyítés céljából létrehozott Lélekmozgató program, amely folyamatosan várja Magyarország összes tanintézményét, önkormányzatát és civil szervezetét, az óvodástól az egyetemista korosztályig, valamit a határon túli magyar nyelvű iskolákat és tanulóikat.

A cél a fogyatékossággal élők és az épek integrációja – hangsúlyozta a sajtótájékoztón Toponári Gábor, a FODISZ ügyvezető igazgatója. „Február 22-én több, mint 600 iskolában tartjuk meg a Lélekmozgató programot, amely a Magyar Parasport Napjának egyik alappillére. Tavaly a felsőoktatás hallgatóit vontuk be az országos nap eseményeibe, idén pedig a határon túli magyar intézmények is csatlakoznak.” – mondta el. A Lélekmozgató programra idáig 290 intézmény, tíz önkormányzat és két civil szervezet regisztrált. A program részeként minden évben újra lehet pályázni amatőr és profi fotókkal, rajzokkal, montázsokkal és videókkal. A beküldött anyagokat szakmai bizottság bírálja el, és a legjobbakat díjazzák.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke köszönetét fejezte ki mindazon oktatási és önkormányzati intézményeknek, akik munkájukkal a magyar parasport mozgalom népszerűsítését segítik. „Kiemelten fontos célunk, hogy minden oktatási intézményben jelen legyen a Magyar Parasport Napja. A gyermekek így ismerkedhetnek meg legjobban a mozgalmunkkal, oszthatják meg élményeiket a barátaikkal, családtagjaikkal.”

A fogyatékossággal élők sportmozgalmának népszerűsítését a Magyar Parasport Napjának nagykövetei is segítik. Idén Krajnyák Zsuzsanna, tizenkétszeres paralimpiai érmes kerekesszékes vívó, valamint Szatmári András, olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok kardvívó vállalták el a felkérést.

Ismerjétek meg Krajnyák Zsuzsannát és Szatmári Andrást és látogassatok el a Lélekmozgató program honlapjára!

Képek: Tumbász Hédi / MPB

Kapcsolódó bejegyzések