Az aerobik Magyarországon sokáig kizárólag női sportként élt a köztudatban. Pedig a férfiak is egyre többen – habár még mindig kisebbségben – művelik. Nem kis feltűnést keltett, mikor a TV Szombatesti láz című, nagysikerű táncversenyén egy aerobik-bajnok, a pécsi Katus Attila vitte el a pálmát. Az ő testvérbátyját, Katus Tamást, a Testnevelési Egyetem (TF) adjunktusát, a TF SE aerobik szakosztályának vezetőjét kérdeztük.

Miért hiszik sokan még ma is, hogy az aerobik kifejezetten női sport?

A kezdetekhez kell visszatérnünk, amikor az aerobik az amerikai filmsztár, Jane Fonda jóvoltából világhódító útjára indult. Ő valóban a háziasszonyok számára készítette el híres kazettáját, amely azután világsikert aratott. Azóta azonban a másik nem is felfedezte ezt a mozgásformát, amely akár odahaza, zárt, fedett térben is gyakorolható. A fiatalabb generációra már nem jellemző, hogy női foglalatosságnak, női sportnak tekintené az aerobikot.

Mi az aerobik lényege? Vannak-e különböző ágai?

Az aerobik név alapvetően kétféle sportágat takar. Egy teljesítményorientált színpadi versenysport az egyik, a másik pedig a fitnesz-, a szabadidősport, amelyet bárki, tehát az átlagember is űzhet, egészségének megőrzése, illetve állóképessége fejlesztése céljából. Lényeges különbség, hogy míg a versenysport rövid időn át intenzív mozgást kíván, a szabadidősport kisebb intenzitású, de tartósan végzett mozgást jelent.

Kinek ajánlható az aerobik? Kellenek-e hozzá különleges adottságok?

A versenysportot mindenkinek ajánlanám, aki hetente 3-5 alkalommal végezhető sporttevékenységre vágyik. Nem sok ennyire komplex, az emberi test egészét arányosan fejlesztő sportág létezik. Talán itt mondanám el, hogy az aerobik koedukált sportág, fiúk és lányok együtt gyakorolhatják, és akár egymás ellen is indulhatnak a versenyeken. A szabadidős, tehát a fitnesz-aerobikot viszont ajánlani lehet mindenkinek, aki szeretné fejleszteni a fizikai képességeit, aki javítani akarja a közérzetét, illetve oldani kívánja a ránehezedő stresszt

Milyen korban érdemes először aerobik foglalkozásokra elvinni a gyereket?

A versenysportot 5 éves korban érdemes elkezdeni, de még utána sem feltétlenül késő, a 10 évesekből is lehet valamiféle eredményt kihozni. Ami a szabadidősportot illeti, az bármikor elkezdhető. Sőt, ha rajtam múlna, 30 éves kor fölött egyenesen kötelezővé tenném, hiszen különben előbb-utóbb túlsúlyosak leszünk, illetve, az izmok állapota miatt az ember egy bizonyos mértékig mozgáskorlátozottá válhat.

Kellenek-e az aerobikhoz különleges adottságok, vagy bárki meg tudja tanulni?

A versenysporthoz természetesen szükség van bizonyos adottságokra, jó testi képességekre. Kívánatos az átlagos, vagy inkább annál alacsonyabb testmagasság, a gyors, rugalmas, nyújtható izomzat, a ritmusérzék és a jó mozgáskoordináció. És még valami. Miután a verseny-aerobik színpadi sport, feltétlenül számítanak az esztétikai szempontok is. Ne feledjük, itt pontozzák a versenyzőket, akár a tornában, vagy éppen a műkorcsolyában. A pontozóbírák sem tudják magukat függetleníteni a látványtól, eleve jobb benyomást tesznek rájuk a szép, arányos testalkatú versenyzők.

Mi szokta motiválni a szülőket és a gyerekeket, hogy az aerobikot válasszák?

Többek között az is, hogy a koedukált környezet kedvező irányban befolyásolja a gyerekek fejlődését. Sajátos viselkedéskultúrát alakít ki, amiben nagy szerepet játszik a fiúk és lányok egymás előtti teljesítménykényszere.

Miből állnak a foglalkozások?

A verseny-aerobikban minden foglalkozás bemelegítéssel kezdődik, ezt követik az edzés fő részei: a koreográfia, az elemek megtanulása, a képességek fejlesztése, valamint a kiegészítő tevékenységek, a balett, a torna és egyéb sportágak. Az edzés befejező része a levezetés, ami fejlesztő hatású nyújtógyakorlatokkal. történik. Természetesen a fitnesz-aerobik edzései is bemelegítéssel kezdődnek, majd az alapképességek fejlesztése következik. Itt szeretném tisztázni, hogy ha valaki egyesületbe hozza a gyerekét, a cél általában az, hogy versenyző legyen. Más kérdés, hogy valóban képes-e erre. Fitnesz-aerobikra viszont nemigen szoktak hozni gyerekeket. Ez inkább a felnőttek sportja.

Milyen jótékony hatásai vannak a gyerekekre az aerobiknak?

Első helyen említeném, hogy a gyerek olyan képességek birtokába jut, amelyek más sportágakra is alkalmassá teszik. Fontos az is, hogy megtanul mások előtt viselkedni, elveszti a fölösleges gátlásait.

Mennyi ideig érdemes aerobikra járni?

Az első versenyzési lehetőség 7 éves korban adódik. Egyébként több szinten rendeznek versenyeket. Az első szint a Challange, amelyben már pár hónap után el lehet indulni versenyeken. A következő szint, a Step általában egy év után következik. A Basic-hoz már 3-4 évi, a Sport-aerobikhoz viszont 4-5 évi felkészülés szükséges.

Milyen felszerelésre van szükség?

Nincs szükség drága felszerelésre. Egy pár speciális cipőn és egy sporttrikón kívül nem kérünk semmi mást. A megfelelő körülményeket és a segédeszközöket az egyesületek biztosítják.

Lehet-e aerobikra járni versenyzés nélkül is?

Sok gyerek iratkozik be, de kevésből lesz élversenyző. De aki nem lesz versenyző, az is addig járhat, amíg kedve tartja. Nagyon sok gyerek jár aerobikra csak azért, mert érzi, hogy ez jó neki.

Kapcsolódó bejegyzések