Bárki, bármikor bekapcsolódhat a néptánc tanulásába, ami mozgás, kultúra, szórakozás, és remek közösségi erő egyben – derül ki a Csepel Táncegyüttes vezetőjének szavaiból. Kalmár Sándor a néptánccal bejárta a világot, profi pályafutásának befejeztével lett a rangos amatőr együttes irányítója. Kolleganőjével, Hudákné Farkas Sárával együtt tárt karokkal várnak kezdőket-haladókat már három éves kortól.

Azért vagyunk ketten, mert a férfi szerepek betanításához férfira, a női szerepekhez nőre van szükség –magyarázza Kalmár Sándor. – A miénk egyébként az egyik legrégibb a hazai néptánc együttesek közül. Sok nagyszerű táncos került ki innen, egyebek mellett a Magyar Állami Népi Együttesbe, a Duna Együttesbe és a Honvéd Együttesbe is.

De ezzel nem azt akarja mondani, hogy aki ide jelentkezik, az mind szép táncos karriernek néz elébe? Egyáltalán, kiket vesznek fel Önökhöz?

Karriert nem garantálhatunk senkinek, viszont mindenkit felveszünk. Nálunk nincs felvételi vizsga. Aki szereti a néptáncot, és rendszeresen el tud járni hozzánk, az el tud jutni egy közepes szintre. Az óvodás csoportba, a Cseperedőkhöz elvben már 3 éves kortól beírathatják a gyerekeket a szülők, de inkább a 4 és 6 év közöttiekkel szoktak jelentkezni. Ezek a gyerekek még inkább csak játszanak, népi énekeket tanulnak. A nagyobbak, a 6-10 évesek a Csepp Csepel együttesben kezdhetnek, a 10-14 évesek pedig a Kis Csepelben. Általában azt mondhatnám, a néptáncot 3 és 18 év között bárki, bármikor elkezdheti.

Kinek ajánlható, hogy néptáncot tanuljon?

Bárkinek, de különösen azoknak a gyerekeknek, akinek nagy a mozgásigényük. A néptánc jó szórakozást is jelent. Jó pedagógusok oktatják, magas kultúrát tudnak itt elsajátítani. Emellett életre szóló barátságok szövődnek ebben a körben. Emiatt még azoknak is ajánlható, akiknek beilleszkedési problémáik vannak.

És kinek nem ajánlják?

Ilyet nem tudnék mondani. Egy bizonyos szintre mindenki eljuthat, hacsak mozgásszervi betegsége nincs.

Hogyan kapcsolódik a néptánc oktatása az állami oktatáshoz?

A Csepp Csepel és a Kis Csepel együttesek részt vesznek a Nagy Imre Alapfokú Művelődési Központ tevékenységében. Az Alapfokú Művészeti Központnak kapcsolata van az iskolákkal, ahol kihelyezett, fakultatív oktatás folyik, tehát a gyerekek tanrendi órák keretében sajátítják el a táncot, és osztályozzák is őket.

Mennyi elfoglaltságot jelent a gyerekek számára a néptánc?

A Csepel Táncegyüttes hetente kétszer három órát gyakorol. A Csepp Csepel és a Kis Csepel együttesek tanmenettől függően heti kétszer 45 perc, vagy négyszer 45 perc elfoglaltságot jelentenek.

Milyen felszerelésre van szükségük a gyerekeknek a néptánchoz?

Felszerelésnek elég egy pár bőrtalpú cipő, meg valami póló. Olyan ruhát kell hozniuk, amiben jól tudnak mozogni. Népviseleti ruhákba csak a fellépéseknél öltöznek. Ezek a ruhák nagyon drágák, de ezzel a problémával ráérnek akkor foglalkozni, amikor már tudnak táncolni. Ezek a ruhák egyébként is az együttes tulajdonában vannak, és az alapítvány költ rájuk, nem is keveset.

Mennyi idő alatt lehet a néptáncokat megtanulni?

Elvileg négyévenként ugranak a csoportok. A Csepp Csepelbe 6 éves kortól kerülhetnek be a gyerekek, de elkezdhetik 8 évesen is. 10 éves korukban lépnek tovább, de beléphetnek15 évesen is. Nálunk nincs olyan, hogy végig kellene járni valamit. A játékkal indul, dalokat, táncokat tanulnak, aztán jönnek a tájegységi anyagok. A gyerekek 18 éves korukig megismerkednek a legtöbb területtel. De ezzel sincs vége: a néptánc folyamatos tanulással jár.

Kapcsolódó bejegyzések