A felsős korosztályt már jobban lehet terhelni különórákkal – elsősorban sporttal – Andrea szerint, aki történelmet tanít egy budapesti általános iskolában. Saját tárgyából szakkört nem tart, a történelem iránt érdeklődő gyerekeket versenyekre készíti fel. Bár fontos a zene is, a sport is, a nyelv is, meg még sok minden egyéb, természetes, hogy nem lehet mindenki mindenben jó – vallja.

A felsős korosztálynak milyen iskolán belüli, illetve kívüli különórákat tartasz jónak?

Ötödiktől fölfelé már jobban le lehet terhelni a gyerekeket, mint alsóban. Az a jó, ha a szülő már alsóban puhatolózik, hogy a gyereke inkább sportol, vagy inkább zenél, és ennek megfelelően indulnak el valamilyen irányba. A sportot és a nyelvtanulást személy szerint mindenképp fontosnak tartom.

Mennyi az ideális mennyiségű különóra?

Attól függ, hogy mennyire tudja beosztani az idejét a gyerek, mennyire lakik messze. Ha az a szülő szándéka, hogy ne menjen „bandába”, és ezért akar különórákat, akkor minden napra kéne több is – ez viszont már nagyon leterhelheti a gyereket, elvész a sok különóra között. Jobb, ha csak egy-kettőre jár, akkor azt komolyan veszi, és abban ki tud teljesedni.

Hogy látod, mik a legnépszerűbb különórák a gyerekek és a szülők körében?

Itt nálunk az evezés, a kajak nagyon népszerű, aztán sokan járnak kosárlabdázni, a zenesuliba pedig dobolni, gitározni. Emellett a külön angolt is sokan választják.

Aki a történelem iránt érdeklődik, van valamilyen lehetősége ezzel foglalkozni külön?

Töri szakkör sajnos nincs; aki szeretne, jöhet versenyekre. Van iskolai verseny, kerületi verseny, budapesti verseny egy évben kétszer is – erre felkészítem a gyerekeket.

A sport mellett a zenét szokták fontosnak tartani…

A gyerekek között nagyon vagány dolog, ha tudnak hangszeren játszani, de a szolfézst már nem nagyon szeretik – ez utóbbi viszont az alapműveltséghez tartozik, tehát lemaradni ebből sem jó… Viszont mindenben nem lehet jó valaki, polihisztorokat nem tudunk nevelni – meg kell találni az arany középutat. Valakinek inkább a sakkszakkör való, valakinek a táncszakkör – mozgás azért legyen benne.

Aki semmilyen különórára nem jár felsős korában, vajon hátrányt szenved?

Nagyon nagy hátrányok még nincsenek – ha gimnáziumban „megrázza magát”, és azt mondja, hogy szeretne továbbtanulni, akkor még van ideje. Bár azért egy kis sportszeretet nem árt, a mozgás fontos minden korosztálynak.

Kapcsolódó bejegyzések