Ép és sérült gyerekekből és fiatalokból álló vegyes csapatok játszhattak és sportolhattak együtt a második Esély Sportnapon. Izgalmas sportágakat ismertünk meg és próbáltunk ki.

„Minél több hasonló alkalomra lenne szükség a különböző adottságokkal és akadályokkal élők számára” – hangsúlyozta Drávucz Rita világ- és Európa bajnok vízilabdázó, az esemény egyik fő szervezője. Kislánya, Flóra egy ritka genetikai betegség miatt kerekesszéket használ, de emellett igen aktív, sportos teremtés, ahogy a rendezvényen is láthattuk.

A II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. rendezvényének szlogenje összefoglalja a lényeget: „Egyenlő játék – Együtt minden sikerül”.

Népszerű és látványos volt az ülőröplabda. „Állók”és kerekesszékesek együtt játszhatják. Egyetlen eltérés van az épek szabályaitól: az „ülők” bármelyik labdát fogadhatják.

ülőröplabda

A boccia szintén sokakat vonzott. A nemrég megalakult MEREK SE (Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja) versenyszerűen kezdett foglalkozni a sportággal.

boccia

Nagy sikere volt a sötétlabirintusnak és a szellemi vetélkedőnek is.

A kerekesszékes akadálypályán szlalomozás közben kellett labdákat elvenni és visszarakni.

kerekesszékes akadálypálya

A csörgőlabdában bekötött szemmel kellett elkapni és továbbgurítani a labdát.

csörgőlabda

Új sportágként megjelent a pingpong látássérülteknek, ahol ugyancsak egy kisméretű csörgőlabdát kell érzékelni és továbbítani egy ütővel, lefedett szemmel; egy kis hálós kapuba kell célozni egy speciális asztalon játszva.

vak asztalitenisz

A látássérülteknek készült sakkot a FODISZ (Fogyatékosok Országos Diák- Verseny – és Szabadidősport Egyesülete) jóvoltából próbálhatták ki a résztvevők.

vaksakk

A résztvevők együtt sportolhattak a MÁI SE (Mozgássérültek Állami Intézete) para-asztaliteniszezőivel.

MÁI SE

Ekler Luca paraatléta és Kiss Péter parakajakos paralimpiai bajnok is részt vett az eseményen, és aranyérmeiket is magukkal hozták.

Kiss Péter Pál parakajakos
Ekler Luca paraatléta

Érzékenyítő állomásokon a Civilút Alapítvány és a Hangzoona Kft. segítségével megtudhattuk, hogyan hall a nagyothalló ember, és Várszegi Zoltán audiológus végzett szűrővizsgálatot. A Civilút Alapítvány kiemelt célja a fogyatékossággal élő emberek inklúziójának elősegítése. Filozófiájuk szerint a fogyatékossággal élő emberek hasznos és értékteremtő tagjai a társadalomnak, hiszen mindenki másképpen tehetséges.

A ParaDance Company kerekesszékes tánccsoport bemutatta, hogy az emberi álmok és célok megvalósításához a kerekesszék korántsem akadály, sokkal inkább eszköz.Létük célja többek között a társadalmi tudatformálás, melyhez előszeretettel hívják a tánc közérthető nyelvezetét segítségül.

Paradance Company

A NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület bemutatóján a gyerekek tátott szájjal nézték, hogyan segédkeznek a kutyusok a gazdáiknak. Az Egyesület egyik fő célja a fogyatékossággal élő emberek érdekképviselete és társadalmi beilleszkedésének elősegítése speciálisan képzett segítőkutyákkal. Többféle segítőkutya-típus tartozik a profiljukba: hallássérült-segítő (hangjelző) kutya, mozgássérült-segítő kutya, rohamjelző kutya (pl. diabéteszben érintett vagy epilepsziás személyek számára), személyi segítő (pl. látássérült-segítő, autistasegítő) kutya, terápiás kutya.

2022. november 12-én második alkalommal került sor az Esély Sportnap sportprogram megrendezésére a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban. Az egyedülálló rendezvény célja, hogy a résztvevők megismerjék egymás különbözőségeit és erősödjön bennük az elfogadó hozzáállás.

Ha valaki szeretne hasonló rendezvényt kezdeményezni a saját közelében, forduljon a FODISZ-hoz!

Fotók: Nagy Béla / Budai Polgár, Drávucz Rita, Különórám.hu

Nézzétek meg ajánló videónkat – hamarosan jövünk a részletekkel!

Kapcsolódó bejegyzések