A SPAR Maraton 2023-as eseményén Partnerünk, a FODISZ futamán jártunk, ahol fogyatékossággal élők is rajthoz állhattak. A futam jelentőségéről és a mindennapok sportlehetőségeiről Toponári Gábor, a Szövetség elnöke beszélt nekünk, Ekler Luca paralimpiai bajnok atléta pedig elmesélte, ő hogyan érezte magát az 500 méteres távon.

Nézzétek meg vagy olvassátok el Toponári Gáborral a SPAR Maraton 2023-as eseményén készült villáminterjúnkat:

Mi a jelentősége ennek a mai futamnak?

A futam jelentőségét tizenegy évvel ezelőtt abban határoztuk meg, hogy szeretnénk megmutatni magunkat. Nem csak a szervezetet, hanem a fogyatékossággal élők mindennapjait, hogy hogy élnek. Hogy együtt legyünk, lássanak egy inkluzív eseményt, egy fesztiválhangulatot, hogy milyen jó érzés egy ekkora közösségben lenni. A közösséget szeretnénk mind a két fél részéről úgy érzékenyíteni, hogy a mindennapokban is ugyanúgy együtt mozogjanak, ugyanúgy együtt legyenek, mint a mai nap folyamán.

A mindennapokban milyen sportolási lehetőségeitek vannak?

A mindennapokban az a paletta, amin mi dolgozunk nagyon sok lehetőséget ad. Mi azzal foglalkozunk, hogy minden olyan sportágban, olyan aktivitásban tudjunk lehetőséget biztosítani a fogyatékossággal élőknek, amiben részt tudnak venni, akár önállóan – amit ugyan meg kell tanulni, vagy mindig kell melléjük valaki, aki segíti őket –, akár közösségben; ez lenne a legoptimálisabb.

A labdarúgástól a sífutáson keresztül egészen egy komoly atlétikáig terjed – 25 ilyen sportággal vagyunk jelen pillanatban kapcsolatban, tehát nagyon széles a paletta. És az a lényege a palettának, hogy a saját egészségi állapotuknak megfelelően tudnak belőle mazsolázni. Hiszen nem minden sérülésspecifikumnak ugyanaz a játék felel meg. A játékot vagy adaptálni kell, vagy pedig úgy átalakítani, hogy ők is játszhassák. Például a vakoknál nehéz a lövészet, ugyanakkor kerekesszékes paralimpiai bajnokaink vannak… De nincs kizárva az, hogy a látássérültek is lőjenek, hiszen ott is több fokozata van a látássérültségnek. Próbálkozunk vele, és hatalmas élmények vannak.

Oldalunkon kiemelt figyelmet fordítunk rá, hogy a fogyatékossággal élőknek is segítsünk különórákat találni. Ezért a különóratartók bemutatkozó adatlapjaikon fel tudják tüntetni, hogy nyitottak-e különböző sérülésekkel élő emberek fogadására, ez alapján is szűrhetők az adatlapok. Azt mindenki hozzáteszi, hogy egyedileg tud dönteni, kit tud fogadni. Úgyhogy keressétek őket bátran!

Hallgassátok meg, hogy érezte magát Ekler Luca paralimpiai bajnok atléta a Fodisz-futamon! 😊

“A nap legfelelemelőbb futama” – a hangulat magáért beszél 😊

Kapcsolódó bejegyzések