Bár már olimpián is lehet indulni taekwondo-ban, hobbi szinten is művelhető hosszú időn át, nem próbálnak mindenkiből versenyzőt faragni. Viszont abból is eredményes versenyző válhat, aki csak tizenévesen ismerkedik meg a sportággal. Dr. Patakfalvy Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának tanára mondta el a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat erről a küzdősportról.

Mi a taekwondo lényege?

A taekwondo korai eredetű harcművészet, nagyságrendileg kétezer éves múltja van. Mára modern amatőr olimpiai küzdősportággá vált. Erősít testben, lélekben és szellemben. A fizikai képzésen keresztül a mindennapi életben is hasznos képességeket fejleszt: a fáradtság-, fájdalom- és monotónia tűrést, a fegyelmezettséget, a koncentrálóképességet, az önvédelem képességét. Harmonikusan fejleszti a szellemi, lelki és fizikai képességeket, a jellemet.

Milyen korban érdemes elkezdeni a taekwondo-t?

A cél korosztályonként különböző lehet. Ha valaki ovis csoportba kerül, ott még nem elsősorban a sportteljesítményen van a hangsúly, náluk a mozgáskoordinációt, az alapképességeket fejlesztjük, játékosan.

Később aztán előtérbe kerülhet a versenysport is. Viszont a taekwondo előnye a többi sportággal szemben, hogy nem akar mindenkiből mindenáron versenyzőt faragni. Akinek van kedve, indíttatása, tehetsége, abból lehet versenyző, de ha valaki inkább csak hobbi szinten szeretne taekwondo-zni, annak sincsen akadálya.

Mennyi idő után jön be a versenyzés?

A legfiatalabb korosztálynál már hét éves korban kezdődhet, ez a gyerek I-es korcsoport, aztán innen föl folyamatosan.

Nagyobb korban is van értelme elkezdeni?

Sőt, a versenyzők zöme nem óvodában kezdi, hanem jóval később, tizenéves korában. Ez nem olyan, mint a torna, hogy ha valaki 8 évesen kezdi el, már kiöregedett…

Azt tartom jó módszernek, ha előbb az általános képességeket fejlesztjük, és csak utóbb a speciális, versenyhez szükséges képességeket.

Kell valamilyen különleges adottság a taekwondo-hoz, vagy bárki meg tudja tanulni?

Leginkább kitartásra és szorgalomra van szükség, persze hogyha mindez megfelelő fizikai alapokkal – állóképességgel, gyorsasággal – a párosul, az nem hátrány…

Milyen mozdulatokat kell végezni?

A taekwondo alapvetően rúgásokból és ütésekből áll, illetve ezek hárítására irányul. A küzdelemben meg kell ütni, meg kell rúgni a partnert meghatározott kéz-, illetve lábfelületen, meghatározott területen. Az olimpiai charta szellemének megfelelően komoly védőfelszerelés biztosítja, hogy ne legyenek sérülések: fejvédő, mellkas-védő, sípcsontvédő, alkarvédő, lágyékvédő, speciális kesztyű, valamint fogvédő – ez mind kötelező a versenyzőknek.

Ha egy gyerek elkezd taekwondozni, milyen felszerelést kell megvenni?

Az elején nincs szükség különösebb beruházásra: elegendő egy melegítőnadrág és egy rövid ujjú póló. Aztán ráér később megvenni a speciális taekwondo ruhát, amikor már vizsgára készül, vagy versenyen indul.

A védőfelszerelések már költségesebbek, de ezt nem kell azonnal beszerezni, csak fokozatosan, ráadásul az egyesületek rendelkezni szoktak bizonyos készlettel.

Egy foglalkozást hogy kell elképzelni?

Először mindig van egy általános átmozgató bemelegítés. Aztán korcsoporttól függ: a kicsiknél viszonylag sok a játékos elem, mert úgysem tudnak pár percnél többet egyszerre koncentrálni, a nagyobbak pedig az úgynevezett bázistechnikai részt tanulják, vagyis az alaptechnikai elemeket sajátítják el. Aztán annak függvényében, hogy ki milyen szinten van, bekapcsolhatók a formagyakorlatok, majd a küzdő és önvédelmi jellegű edzések. Amikor már a technikai képzettség és a fizikai, fiziológiai felkészültség is megfelelő, a töréstechnikák is terítékre kerülnek, vagyis a taekwondo teljes mozgásanyaga megjelenik az edzéseken.

Hány gyerek szokott lenni az edzéseken?

A kicsiknél 15-20 fő a maximum, akikkel egyszerre érdemes foglalkozni. A nagyoknál 20-30 fős, vagy akár még nagyobb csoportokkal is jól lehet dolgozni, ha nem versenyterületen szeretnénk eredményt elérni. Versenyzőknél 10-12 fő az optimális létszám, főleg, ha a képzettségük megközelítőleg azonos.

Mennyi idő után lehet érezhető eredményre számítani a taekwondo tanulás során?

Ha elkezdi valaki, és jár heti kétszer-háromszor, akkor rálépett egy útra. Nagyjából 2-3 év, amikor már látványosan megjelenik az, hogy taekwondo-t tanul. Ez persze a kortól is függ: 12-13 éves gyerekeknél gyorsabb a fejlődés, mint az egész kicsiknél.

Ha valaki szeretné megszerezni a fekete övet, nos, ahhoz legalább 5-6 éves, folyamatos és kitartó munkára van szükség, bár tehetségtől, szorgalomtól függően ez is rövidülhet, és persze lehet sokkal hosszabb is.

Kapcsolódó bejegyzések