A tchoukball-ban két dolog is megfogott szülőként, amikor Kunos Anita, a sportág hazai képviselője először mesélt róla. Az egyik, hogy olyan gyerekeknek való, akiket az agresszív sportok nem vonzanak, a másik, hogy nem veszi el a gyerek és a család idejét hosszú távon sem. Interjúnkban Anita részletesen bemutatja ezt a különleges labdajátékot.

Azok kedvéért, akik nem látták a tchoukball-t bemutató videót, kérlek, mondd el, miről szól ez a játék!

A tchoukball egy olyan játék, amit bárki játszhat, korra, nemre, edzettségre való tekintet nélkül. Nem okoz sérülést, bárhol játszható, de mégis izgalmas, szórakoztató, és nagy kedvencünk, a labda áll a középpontban. A tchoukball-ban nincs test-test elleni játék, teljesen más szemléletmódot igényel, mint a legtöbb ismert labdajáték, fantasztikus közösségépítő.

Miért lényeges, hogy nincs test-test elleni játék?

Biztonságérzetet ad a pályán lévőknek. Tudják, hogy egyetlen olyan pillanat sincs, amikor bárki is elveheti a labdát, fellökheti őket. Ez nem okoz negatív stresszt a játékosokban, és lehetőséget ad, hogy pályán és pályán kívül is baráti kapcsolatok épülhessenek. Az idősebb, a fiatal, a fiú, a lány, a férfi, a nő együtt játszhatja.

És az miért fontos, hogy nincs labdavezetés?

Ezáltal a játék bármilyen felületen játszható. Teremben, homokban, füvön, műfüvön. Sokkal több lehetőség adódik a játékra, barátoknak, családoknak is.

Milyen eszköz- és helyigénye van a sportágnak? Milyen költségekkel jár szülőként, illetve edzőként?

A panelek, amiket használunk, összecsukhatóak és könnyen kézben hordozhatóak. A pálya méretét és a játékosok számát szabadon lehet változtatni az adott lehetőségekhez mérten. Ha kevesebben vagyunk, játszhatjuk kisebb pályán, és fordítva: ha kisebb a rendelkezésre álló hely, kevesebb játékossal is játszhatjuk.

Költségként a terem bérlésének ára, illetve az edzői díj merül fel. Jó időben lehet a szabadban is edzést tartani. Nálunk a havi tagdíj jelenleg 12.000Ft, ezért havi szinten 16 edzésórát biztosítunk (2023 novemberi adat – a szerk. megj.).

A “béke sportja” és “mindenki sportja” – hangsúlyozzátok sok helyen. Hány éves kortól fogadtok gyerekeket? Fogyatékossággal élők hogyan csatlakozhatnak?

8-9 éves kortól foglalkoznak gyerekekkel az iskolákban, de óvodákban is vannak foglalkozások “labdás készségfejlesztés” néven. A tchoukball erősen hat az agyféltekék harmonizálására, mentálisan komolyan fejleszt és a szem-kéz koordinációt is javítja. A kicsiknél ez egy játékos fejlesztés a tchoukball panelokat használva. Így ők már úgy mennek iskolába, hogy – a szüleikkel együtt – tudják, mi a tchoukball.

Nyugdíjas korban is imádják a játékot, hiszen nincs ütközés, de lendületes, és labdával lehet játszani. Akinek a labda szerelme volt korábban, annak idős korban is nagy vágya, hogy játszhasson. Viszont idős korban erre kevesebb lehetőséget ajánlanak, hiszen védik az idősek testi épségét. Nálunk, aki csak kipróbálta, mindenki nagyon szerette.

A fogyatékkal élők számára a kerekesszékes tchoukball-t, az inkluzív tchoukball-t ajánljuk. A Diswake SE-vel karöltve a mexikói úti Mozgásjavító Intézetben tartunk edzéseket, ahova lehet csatlakozni, egyelőre egy héten egyszer.

A szülők gyakran panaszkodnak, hogy szeretnék, ha mozogna a gyermekük, de a versenysporttal járó rengeteg edzést és meccsre járást nehezen tudja vállalni a család. Azt mondtad, a tchoukball-ban nincs ilyen kényszer, még hosszú távon sem. Ez pontosan mit jelent?

Én is ilyen családban nőttem fel: édesapám vízilabda edző volt, tehát a másik oldalról megtapasztaltam a dolgot. Azt gondolom, hogy a szülők nagy része nem akar versenysportolót a gyermekéből, de örülne, ha a gyerek egy jó közösségben lenne, mozogna, biztonságban lenne és a sport pozitív hatással lenne a jellemére. De jutna idő a tanulásra, a barátokra és a családra. Nálunk heti két edzés van hétköznap és kéthetente van egy szombat délelőtti nagy edzés. A bajnoki fordulókat is ezeken az edzéseken bonyolítjuk. Évente többször veszünk részt nemzetközi tornákon és az aktuális európai vagy világversenyeken. 2024 nyarán az ifjúsági és felnőtt európa bajnokság kerül megrendezésre, arra készülünk és örülnénk, ha csatlakoznának hozzánk tehetséges fiatalok, minden korosztályban, 25 évesig.

Ti vagytok a Tchoukball Hungary Sportegyesület – nálatok hova lehet edzésekre járni, és milyen más lehetőségek vannak az országban?

Mi a Zrínyi Miklós Egyetemi Campuson, a Hungária krt 9-11. alatt tartjuk az edzéseinket, illetve a pénteki edzéseink Táborfalván vannak, esti időpontban. A dabasi régióban ez a helyszín könnyen elérhető; főleg a a 16-20 éves korosztály jár ide.

A weboldalunkon az összes iskola és egyesület edzés időpontjai és helyszínei elérhetőek. Szeretnénk ezzel is segíteni a tchoukball könyebb elérésében.

Mesélted, hogy szívesen mutatkoztok be iskolákban. Ez hogyan működik?

Ha az iskola megkeres bennünket, szívesen megyünk bemutatni a tchoukball-t. Ilyenkor több órát tartunk egymásután osztályoknak, ahol a gyerekek aktívan vesznek részt a gyakorlatokban és a játékban. Az iskoláknak lehetőségük van a panelek ingyenes használatára 6 hónapig, ha szerződést kötnek a Tchoukball Hungary SE-vel. Bizonyos kötelezettségeik vannak a panelek ingyenes használatának fejében.

Aki ugyanúgy beleszeret ebbe a sportágba – ahogy annak idején te, az Egyesült Államokban, egy pillanat alatt –, hogyan szervezhet ezdéseket? Kiből, hogyan válhat tchoukball edző?

Hiszem, hogy lehetőséget kell biztosítanunk, hogy a sportág népszerűsítése érdekében, aki szeretne edzősködni, az megtehesse. Van egy elérhető online és offline képzésünk. A képzés első része online, sok videóval, tesztekkel és beadandó feladatokkal. A második része egy személyes, egész napos alkalom, amikor szívesen válaszolunk a felmerülő kérdésekre. A képzés elvégzése után minden támogatást megadunk, ha valaki szeretne csapatot alakítani.

Kapcsolódó bejegyzések