Mik a gyerek erősségei, amire építhetitek a jövőjét? Egy teszt segít megtalálni azokat az „intelligencia területeket”, melyeket érdemes – akár különórákkal – tovább fejleszteni. Móré Zsuzsa pályaválasztási tanácsadó írása.

Mottó:

Mindannyian tehetségesek vagyunk valamiben. Emberi mivoltunkból fakad a kötelességünk, hogy tehetségünket kibontakoztassuk és mások javát éppúgy szolgáljuk ezzel, mint a sajátunkat.

A tehetségteszt a tehetségprofilt tizenegy intelligencia területet vizsgálva határozza meg. Az értékelés során kiválasztja az „öt erős” területet. A tehetségteszt az erősségekre épít, így mutatja meg, mi az a nagyjából 18 – 22 szakma, amiben a legnagyobb eséllyel kiteljesedhet a karrier.

A tehetségkalibráló segítségével megtudható, hogy mekkora energia befektetésre van szükség ahhoz, hogy egy-egy területen fejlődés történjen. Továbbá információval szolgál ez a funkció arra vonatkozóan, hogy a vágyott, ám a szakmaajánlóban nem szereplő szakma mely intelligencia területen és mekkora fejlődést igényel.

A teszt előnye továbbá, hogy valamennyi közép- és felsőfokú képzőintézmény teljes képzési kínálata elérhető, a legfrissebb adatokkal.

A teszt kitöltésére a szülőknek is van lehetősége, meghívott értékelő szerepben. Ez értékes visszajelzés a gyermeknek arról, hogyan látják őt a szülei. Alapot ad az eredmények közös megbeszélésére, beszélgetésre a jövő kérdéseiről szülők és gyerekek között.

Akkor érdemes a tehetségtesztet kitölteni, ha az alábbiakhoz hasonló kérdések foglalkoztatnak a gyerekeddel kapcsolatban:

  • Milyen különórákra vigyük a gyereket?
  • Mi az, amiben segítségre van szüksége?
  • Hogyan tudom a tehetsége kibontakoztatásában támogatni?
  • Miért nem szeret edzésre, zeneórára járni?
  • Szeretném, ha tudatosan gondolkodna magáról, ismerné az erősségeit és azokat a területeket, amelyek a fejlődés irányába viszik.

A cikk szerzője Móré Zsuzsa pályaválasztási tanácsadó

Olvassátok el Móré Zsuzsával készült interjúnkat is! Pályaválasztás: Amikor megszűnik az őrlődés, hogy mit kéne csinálni…

Kapcsolódó bejegyzések