Bódor Anita angol német tanár

Ismerjétek meg Bódor Anitát, tanuljatok vele angolul és németül! Anita nem hagyományos tanórákat tart, hanem olyan tréningeket, melyekkel élvezetes és örömteli munkává válik az idegen nyelvek tanulása.

Olvassátok el, hogyan tanít Anita, és vegyétek fel vele a kapcsolatot!

Bódor Anita vagyok, holisztikus szemléletű tanácsadó és instruktor. Holisztikus tréningeket, valamint két idegen nyelven – angol és német – tartok online 45 perces kurzusokat gyerekeknek és felnőtteknek.

Tanulás módszertani szempontból egy teljesen új, korszerű, integrált szemlélettel foglalkozom tanítványaimmal. Óráim középpontjában egy adott témára fókuszálva végzünk változatos, kreatív, alkotómunkára ösztönző feladatokat.

Célom az önálló, magabiztos, motivált idegen nyelv felhasználó elősegítése, aki megtapasztalja, hogy tanulni lehet élmény is, nem kizárólag követelmény, elvárás.

Megmutatom neked a közös tanulás ideje alatt, hogyan tehető élvezetessé és örömteli munkává az idegen nyelv tanulása, ahelyett, hogy elvárásnak érezd. Nem hagyományos tanórákat tartok, hanem tréningeket, ahol fejlődni tudnak idegen nyelvi kompetenciáid.

Legkedvesebb tanulmányaim közé tartozik a szellemi gyógyító-holisztikus stúdium. Sajnos a köztudatban ez a fogalom még mindig kicsit kaotikus és néha méltatlanul lealacsonyított a misztikus ezotéria szintjére.

Számomra viszont olyan átfogó, komoly tudományokon alapuló oktatási rendszer és tudományág, ami a résztárgyak szétdarabolása helyett egy integrált koncepciót, azaz projekt alapú megközelítést jelent. Ami érvényes akár egy szövegfeldolgozás szintjén is.

Ha velem tanulsz, meg tudom neked tanítani azt a látásmódot a módszertanon keresztül, ami egyszer csak villámcsapás-szerűen érthetővé teszi a tananyagot.

Amíg nem tudod tudatosan használni azt, amit megtanulsz, esélyed sincs a kreatív tudásanyag használatára.

Amikor én tanulok, az izmaim is fájnak. Ami a tudatban, az a testben is…

Gondolkoztál-e már azon, hogy ha egy idegen nyelvi szöveget nézel, hányféle szempont alapján elemezheted?

– kontextusban érzékelheted a szavak jelentéseit

– érezheted a szöveg dinamikájának ritmusát

– felfedezheted a nyelvtani összefüggéseket

– a szövegkörnyezetben átláthatod hányféle jelentésben jelenhet meg egy szó

– megláthatod a prepozíciók szerepét és helyét

Ha pedig mindezt hatékonyan gyakorlod mindennap, el is felejtheted a szótanulást és megtanulhatsz folyékonyan beszélni.

Amikor elkezdtem angolt tanulni a német nyelv után, addigra már kialakult a saját módszertani eszköztáram. Teljesen autodidakta módon, korábbi holisztikus diplomámnak köszönhetően, mindig egy adott nyelvtani témakör köré csoportosítva, szövegbe ágyazottan sajátítottam el az új szavakat.

Az ismeretlen szavakat soha nem magoltam, addig szótároztam, ameddig be nem vésődött.

Amikor szöveget hallgattam, nem a teljes megértésre törekedtem, hanem a kulcsszavak, a szöveg gerincét építő szavak megértésére.

Mindig ügyeltem arra, hogy számomra érdekes cikkeket olvassak, illetve, hogy a szakterületemhez igazítsam a tematikát, amiben én igazán otthon vagyok.

Ügyeltem arra, hogy alkalmazzam a kreatív írás technikáját, ami nem mechanikus szöveg másolást jelent, hanem gondolkodtató, alkotó írást a megtanultak alapján.

Nekem is gyenge pontom volt a beszéd – ezzel kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy az idegen nyelvi beszéd akkor indul meg, ha már elég struktúrát volt alkalmunk megfigyelni élőbeszédben.

Eredményeim mentálhigiénés szempontból:

– kiélesedtek az érzékszerveim, sokkal tudatosabb lettem

– mivel rendszeres erőfeszítést kellett tennem egy bizonyos időintervallumon belül, ismétlődő gyakorlással, megtapasztaltam végre a flow jelenségét, amiről annyit hallottam már előtte

– megtanultam a kezemben tartani az életemet

Ha van kedved tovább elmélyülni a témában, olvasd el tanulmányomat:

Tanulj hatékonyabban és gyorsabban

Kapcsolódó bejegyzések