Ha valaki szorgalmas, hat év alatt egész magas szinten megtanulhat zongorázni. Ehhez szükség van egy otthoni hangszerre, és minden napos gyakorlásra – heti kétszer fél órában nem lehet eredményt elérni. A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola vezető zongoratanárát, Szokolayné Pásztor Edinát kérdeztük a gyerekek oktatásáról.

Miért szokták a szülők-gyerekek a zongorát választani?

Ez egy alaphangszer. Nagyon jól segíti az énektanulást, a szolfézst, más hangszereket, ezért kedvelik nagyon. Ha valaki jól tud zongorázni, annak bármilyen hangszer tanulásánál sokkal könnyebb dolga van. Aztán a zongora önmagában is egy egész zenekart felölel, aki zongorázni tud, az el tud játszani akár egy zenekari művet is, átiratban természetesen.

A zongoratanításnál kétféle célunk szokott lenni: egyik oldalon felfedezni és a pályára irányítani a tehetséges növendéket, a másik oldalon pedig elérni, hogy a gyerek megszeresse a zenét, később önállóan képes legyen kedvtelésből darabokat megtanulni, és szeressen koncertekre járni.

Mik a hangszer sajátosságai?

A zongora egy billentyűs hangszer, húrjai vannak, amiket kalapács üt meg. Lényeges a szép billentés, nem ütni-verni kell a billentyűket. Három pedál van rajta, amikből a középső funkciója eltérő a pianínón és a nagy zongorán. Míg a pianínón lehalkítja a hangszert, hogy akár este is tudjon gyakorolni a gyerek egy bérházban, az igazi zongorán azt küszöböli ki, hogy „összezúgjon” minden, amikor mondjuk a két szélén és még középen is zongorázik valaki. A bal pedál mindig tompításra szolgál, a jobb pedig az összekötésre, megzengetésre.

Egy zongora sokkal több mindenre képes, mint egy pianínó, sokkal szebb hangokat lehet belőle kihozni, viszont egy kis lakásba nem fér be… Tehát a pianínó tulajdonképp kényszer, de még mindig jobb, mintha szintetizátort vesz valaki, aki komolyan meg szeretne tanulni zongorázni – szintetizátorból, elektronikus zongorából még a legjobb minőségű is kevesebbet ér, mint egy pianínó, az igazi zongoráról nem is beszélve.

Milyen korban, milyen előtanulmányok után lehet elkezdeni zongorázni tanulni? Mindenképp kell például szolfézs?

Nem feltétlenül, ez nagyon egyéni. Vannak pici, 4 éves tanítványaim – ők még olvasni sem tudnak. Ha ilyen pici korban kezd valaki zongorázni, akkor kell, hogy legyen értő szülő otthon, vagy pedig minden nap kell zongoraórára járni, mert ő még képtelen magában gyakorolni. Ha mondjuk valaki 8 évesen kezd zongorázni, és van egy szolfézs alapja, az könnyebben boldogul akkor is, ha a szülő nem ért a zongorázáshoz. Aztán a harmadik réteg a felnőtt tanuló, akikkel egész máshogy kell foglalkozni – például, mert nekik már beállt az ízületük. Volt, aki 24 évesen kezdett zongorázni, és tíz év múlva már a világ pódiumait járta, tehát semmi nem lehetetlen.

Milyen adottságokra van szükség, mi az, ami előnyös? Vagy mindenki meg tud tanulni zongorázni?

Valamilyen szinten bárki meg tud tanulni. Ahhoz, hogy valakiből később zenész legyen, ahhoz jó hallásra van szükség, tehetségesnek kell lenni. Ha valakinek nagyon pici a keze, azzal például Liszt műveit lehetetlen lejátszani, úgyhogy ő egy bizonyos szinten meg fog rekedni.

Mennyire „nehéz” hangszer a zongora?

Olyan szempontból nehéz, hogy egy egész zenekart le kell játszani. Ezenkívül az agynak úgy kell dolgoznia, hogy a két kéz különböző mozgását képes legyen irányítani.

Abból a szempontból viszont könnyebb, mint egy hegedű például, hogy adva vannak a hangok, akinek nincs olyan erős hallása, az is meg tudja tanulni.

Milyen folyamatot jelent a zongoratanulás, mi történik az órákon?

Először ismerkedünk a zongorával, szolmizálni tanulnak a gyerekek, aztán megtanuljuk az ABC-s hangokat. Hogyha pici a gyerek, akkor én például úgy szoktam bevezetni, hogy „zeneországba megyünk”, és mindenféle neveket kitalálunk a hangoknak. Állathangokat próbálgatunk: hogy hallgasd meg, ott dörmög a medve, ott csipog a madár, így fut a kisegér, így a hörcsög, stb. A nagyobbaknál nyilván máshogy kell bevezetni, de mindenképp kell egy szolmizációs tudás, az ABC-s hangok ismerete, kottaolvasás, és így már elkezdődhet a komoly munka. Annak nem vagyok híve, hogy hallás után tanítsuk a gyereket zongorázni, mert így később nagyon nehéz lesz rászoktatni a kottaolvasásra.

Hány év alatt lehet azt mondani, hogy valaki viszonylag jó szinten meg tud tanulni zongorázni?

Hat év alatt, aki elég szorgalmas, egész magas szintre el tud jutni.

Mikor érdemes saját hangszert venni?

Gyakorolni otthon már a kezdetektől muszáj. Illetve, ha a szülő tud arra áldozni, hogy minden nap elvigye 20 percre a gyereket zongorázni, akkor a piciknél egy-két hónapot „ki lehet húzni”, amíg kiderül, lesz-e hozzá kedve. Viszont utána mindenképp kell a hangszer, mert különben nem tud fejlődni. Én csak úgy szoktam vállalni a tanítást, ha egy-két hónap után legalább a pianínót megveszik otthonra. Heti kétszer fél órában nem lehet megtanulni zongorázni. A hangszer bizony minden napos gyakorlást igényel. Kezdetekben 20 perc, aztán szépen növekszik, mert az anyag nő, aki pedig komolyan szeretne zongorázni, annak már napi több órát is kell gyakorolnia.

Kapcsolódó bejegyzések